Jurčić: Razgovori s ponuđačima za kupnju INA-e za 10-ak dana

MINISTAR gospodarstva Ljubo Jurčić najavio je danas da će razgovori s trima potencijalnim ulagačima u hrvatsku naftnu kompaniju Ina OMV-om, MOL-om i Rosneftom o detaljima njihovih ponuda početi za 10ak dana.

Jurčić je na konferenciji za novinare, na upit o tijeku privatizacije Ine, kazao da proces privatizacije 25 posto plus jedne dionice hrvatske nafte kompanije teče, možda malo sporije, ali očekuje da će cjelokupan proces biti dovršen u prvoj polovici ove godine .

Članovi Savjeta za privatizaciju INA-e 11. ožujka su na svom prvom radnom sastanku, pod predsjedanjem premijera Ivice Račana, prihvatili prijedlog postupka za izbor najboljeg strateškog partnera INA-e te se dogovorili o osnovnim načelima i koracima koje treba provesti u procesu privatizacije hrvatske naftne kompanije.

Utvrđeno je da će se sa svakim ponuditeljem pojedinačno (austrijski OMV, mađarski MOL i ruski Rosneft) provesti detaljni pregovori o sadržaju transakcijskih isprava i postojećeg strateškog plana INA-e, s ciljem izrade transakcijskih isprava i definitivno usklađenog strateškog plana INA-e koje trebaju prihvatiti svi ponuditelji.

Članovi Savjeta su se tada usuglasili da svi ponuditelji nude svoju cijenu za dionice INA-e na osnovi identičnih transakcijskih isprava (ugovor o prodaji dionica, sporazum dioničara i ugovor o suradnji), koje su pripremili Vlada i njezini savjetnici, te na osnovi strateškog plana kojeg je izradila INA.

Konačne će se ponude, kako je dogovoreno, javno otvarati u nazočnosti članova Vlade i njihovih savjetnika, predstavnika INA-e i sindikata INA-e, predstavnika ponuditelja te predstavnika medija.

Pročitajte više