Jurčić: Ugovor o Krškom stupio na snagu 11. ožujka

HRVATSKA Vlada smatra da je ugovor o nuklearki Krško stupio na snagu 11. ožujka ove godine, izjavio je danas ministar gospodarstva Ljubo Jurčić u Hrvatskom saboru, koji popodne treba glasovati o HSLS-ovu prijedlogu da se taj ugovor proglasi ništavnim.

Traženje jasnog Vladinog odgovora na dvojbu je li ugovor stupio na snagu ili ne, bio je razlogom zbog kojega je Sabor za jučer planirano glasovanje o HSLS-ovu prijedlogu odgodio za danas.

Vlada, kaže Jurčić, smatra da je Hrvatska s ugovorom u puno boljem položaju u ostvarivanju prava koja proizlaze iz njezinih investicija u Krško, a to se odnosi i na rješavanje eventualnih spornih pitanja koje bi mogle proizići iz ulaganja, iskorištavanja ili razgradnje nuklearke.

U slučaju rješavanja tih nesuglasica arbitražom, Hrvatska je u boljem položaju nego da je bez ugovora, rekao je ministar.

Hrvatsku stranu, ocijenio je Jurčić, dodatno ojačavaju zaključci što ih je predložio Klub HSS-a.

HSS, pak, predlaže odbijanje HSLS-ova prijedloga, te da Sabor ne prihvati nikakve obveze u provedbi ugovora koje bi proizlazile iz članka 3. slovenskog Zakona o ratifikaciji (tiču se rokova skladištenja radioaktivnog otpada).

HSS-ovci traže da Sabor obveže Vladu da od Slovenije odmah zatraži cjelovito i dosljedno provođenje ugovora, te naknadu štete Hrvatskoj nastalu zbog neizvršenja zaključenog ugovora nakon 30. lipnja 2002., i to u roku od 60 dana.

U slučaju da se to ne provede, HSS traži pokretanje arbitražnog ili drugog postupka radi zaštite hrvatskih interesa.

Predsjednik HSLS-a Dražen Budiša ostao je kod prijašnjih ocjena da je ugovor o Krškom štetan za Hrvatsku.

Tvrdi da je loše bilo već sklapanje ugovora, ali i njegova ratifikacija, kao i nota hrvatske Vlade prije nego je slovenski parlament ratificirao ugovor. Loše je, kaže, i to što Sabor nije ostvario zaključke da će razmotriti poništenje ugovora, ako ga Slovenija ne ratificira do 31. prosinca 2002.

Svjesni smo da je od ratifikacije Hrvatska pozicija slabija, izjavio je Budiša, poručujući da će, ne prihvati li Sabor prijedlog HSLS-a, Hrvatska postati neozbiljna kao država, jer se ugovor neće moći ostvariti, a dovest će do komplikacija s kojima će se uskoro morati suočiti.

(Hina) tr/daju/um jn

Pročitajte više