Jurica: Cilj suradnje unutar američko-jadranske povelje je ulazak u NATO

SASTANAK predsjednika vanjskopolitičkih odbora parlamenata Hrvatske, Albanije i Makedonije predstavlja unapređenje parlamentarne dimenzije Američkojadranske povelje, a cilj suradnje u okviru te Povelje je ubrzanje puta tih triju država u NATO, izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu predsjednik hrvatskog vanjskopolitičkog odbora Neven Jurica.

"Kroz parlamentarnu suradnju ćemo pojačati zajedničko lobiranje kako bismo dobili jasan signal za naše države na završnom summitu NATO-a u Istanbulu u lipnju ove godine, ali na temelju individualnih postignuća", kazao je na konferenciji za novinare predsjednik vanjskopolitičkog odbora hrvatskog Sabora Neven Jurica.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i predsjednici vanjskopolitičkih odbora Albanije Ilir Zela i Makedonije Teuta Arifi.

Na sastanku predstavnika vanjskopolitičkih odbora Albanije, Makedonije i Hrvatske sudjelovala i američka strana, supotpisnica Povelje prije godinu dana u Tirani, koju je predstavljao veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Ralph Franks te hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i potpredsjednik Sabora Luka Bebić, rekao je Jurica.

Kako su istaknuli svoje troje predsjednika vanjskopolitičkih odbora, osnovni cilj ovakvog oblika suradnje je ostvarenje ciljeva Američko-jadranske povelje i strateškog cilja svih triju država, a to je ulazak u NATO.

"Put prema integracijama moguće je postići ako naporno radimo u našim zemljama i surađujemo. Očekujemo da ćemo u Istanbulu (na summitu NATO-a) dati pozitivnu poruku i da ćemo dobiti pozitivan odgovor i jasan signal u vezi naših integracija u NATO", rekla je predsjednica vanjskopolitičkog odbora makedonskog parlamenta Teuta Arifi.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora albanskog parlamenta Ilir Zela je kazao da mu je bilo drago primjetiti "da je Hrvatska odmakla naprijed" u euroatlantskim integracijama te je hrvatskim dužnosnicima "čestitao na pozitivnom avisu".

Zajedno očekujemo unapređenje suradnje i na drugim područjima poput sigurnosti i borbe protiv organiziranog kriminala s ciljem učvršćenja snažnih demokratskih sustava u našim zemljama, dodao je Ilir Zela.

Pročitajte više