Juris protecta: Općinski sud u Zagrebu isključuje građane

OPĆINSKI građanski sud u Zagrebu učinio je prvi korak u uspostavi komunikacije s građanima i danas predstavio novu internet stranicu.

Međutim, udruga za pravnu zaštitu, Juris Protecta, zamjera sudu što je iz svega isključila građane. "Nažalost mediji nisu bili nazočni u dovoljnom broju, iako je događaj od povijesnog značenja, jer je ovim po prvi put uspostavljen izravan dijalog između civilnih udruga i medija s jedne strane i sudbene vlasti s druge strane. Tradicija ovih prostora je bila smjena totalitarne i autoritarne vlasti, a građani su bili isključeni iz događaja", poručio je Zlatko Zeljko iz udruge.

Smatra kako ovaj potez ima smisla jedino ako služi unapređenju pravosuđa, odnosno smanjenju trajanja sudskih postupaka. "Nažalost, Hrvatska zauzima čelno mjesto na ljestvici masovnih kršenja ljudskih prava zbog dugotrajnosti sudskih postupaka. Uzrok tome je nedostatak kvalitetnih kadrova u pravosuđu, manjkava organizacija i neprikladni procesni zakoni. Izvršna i zakonodavna vlast moraju taj problem konačno shvatiti i skupa sa sudbenom vlasti i ostalim organiziranim segmentima društva,civilne udruge, poduzeti neodgodive mjere koje će omogućiti funkcioniranje institucija i život dostojan čovjeka u Hrvatskoj", tvrdi Zeljko.

J.M.
Foto: Ilustracije

Pročitajte više