Jurjević demantirao da je Hrvatska "nikad dalje od NATO-a"

PREDSJEDNIK splitskog ogranka SDP-a i član hrvatskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATOa Marin Jurjević demantirao je danas ´brojne napise u medijima kako je Hrvatska nikad dalje od primitka u NATO savez´.

Jurjević je rekao kako je 27. i 28. siječnja s višestranačkim izaslanstvom Hrvatskog sabora boravio, u organizaciji američkog veleposlanstva, u Bruxellesu gdje je sjedište NATO-a i Glavno zapovjedništo združenih snaga NATO-a u Europi (SHAP).

S čelnim ljudima NATO-a razgovarali smo o mogućnostima ulaska Hrvatske u NATO, a belgijsku prijestolnicu hrvatsko izaslanstvo napustilo je vrlo optimistično nakon saznanja da je Hrvatska vrlo poželjan partner, rekao je Jurjević.

Ustvrdio je da se izaslanstvo moglo uvjeriti koliko se važnosti posvećuje pripremama ulaska Hrvatske u NATO. Dodao je kako je tamo ´istaknuto da je Hrvatska u posljednje dvije godine, u okviru programa za ulazak u NATO, napravila jako puno jer je nekim zemljama za to trebalo osam do devet godina´.

Hrvatska je, kazao je Jurjević, 24. siječnja imala svoju prvu prezentaciju u sjedištu NATO-a, a tada je njezino nastojanje za ulazak u NATO ocijenjeno kao ´vrlo uspješno´. Dodao je kako se iz NATO-a vodi politika ´otvorenih vrata´ prema Hrvatskoj, te da su afirmativno i pozitivno okrenuti prema nama.

Jurjević je rekao da bi po nekim navodima Hrvatska pozivnicu za ulazak u NATO mogla primiti već u proljeće 2004. godine, što je, kako je kazao, malo preoptimistično, ali bi se to u realnim okvirima moglo ostvariti u sljedeće dvije godine.

Na konferenciji je predstavljen i novi član splitskog ogranka SDP-a Nikola Šimunović, dosadašnji član ASH i gradski vjećnik, koji će sada u Gradskom vijeću zastupati interese SDP-a.

Pročitajte više