Južnoafrički čelnik na sudu zbog silovanja

DANAS je u Johannesburgu započeo sudski proces protiv bivšeg južnoafričkog potpredsjednika Jacoba Zume, jednog od najuglednijih i najutjecajnijih političara u toj zemlji i na afričkom kontinentu.

63-godišnji Zuma, koji trenutno obnaša dužnost potpredsjednika vladajuće južnoafričke stranke ANC, je optužen da je na imanju svoje obitelji silovao 31-godišnju obiteljsku prijateljicu, inače aktivisticu pokreta za prava oboljelih od AIDS-a.

Ovaj proces je jedan od važnijih u novijoj južnoafričkoj povijesti, jer se Zuma od 1999. do 2005. godine kao potpredsjednik Južne Afrike smatrao prirodnim nasljednikom sadašnjeg predsjednika Thaboa Mbekija, kojemu mandat istječe 2009. godine.

Zuma, koji se kao mladić priključio ANC-u i borbi protiv apartheida, uživa veliki ugled u Južnoj Africi i ostatku kontinenta, kako zbog deset godina robijanja s Nelsonom Mandelom, tako zbog diplomatske vještine kojom su prekinuti mnogi sukobi.

Početkom 90-ih je bio jedan od glavnih ANC-ovih pregovarača o procesu kojim je okončan apartheid, odnosno oružani sukobi pristaša ANC-a i plemena Zulu. Kasnije je Zuma bio jedan od glavnih posrednika u mirenju niza afričkih država umiješanih u građanski rat u Kongu.

No, upravo je Zumina uloga u tom procesu bila povodom za istragu, a potom formalne optužbe za korupciju. Zbog njih je Zuma prošle godine bio prisiljen odstupiti s mjesta potpredsjednika, dok je zadržao mjesto potpredsjednika stranke.

Zuma i pored svih ovih optužbi uživa veliku podršku u dijelu južnoafričke javnosti, te su na demonstracijama ispred sudnice njegovi pristaše brojčano nadmašili predstavnike feminističkih organizacija koje daju podršku navodnoj žrtvi silovanja.

Zuma posebno dobro stoji među sindikatima, ANC-ovom mladeži, Komunističkom partijom i drugim predstavnicima ANC-ovog lijevog krila. Mnogi južnoafrički ljevičari optužbe tumače zavjerom od strane Thaboa Mbekija koji je, po uzoru na Tonyja Blaira, skrenuo udesno i nastoji uvesti tržišne reforme na račun socijalnih prava i južnoafričke sirotinje.

Dok neki južnoafrički mediji tvrde da Zuma poriče sve optužbe, drugi, pak, tvrde da je priznao da je s aktivisticom imao odnose, ali samo "konsenzualne prirode".

Zuma se, inače, godine 1998. razveo od dr. Nkosazan Dlamini-Zuma, koja trenutno obnaša dužnost južnoafričke ministrice vanjskih poslova.

Ukoliko Zuma bude proglašen krivim na ovom, odnosno za ljeto zakazanom suđenju za korupciju, to će u Južnoj Africi izazvati najveću političku krizu od ukidanja apartheida, s obzirom da se nije isprofilirao nijedan kandidat koji uživa opću podršku i autoritet kakav su imali dosadašnji predsjednici Mandela i Mbeki.

Među troje imena o kojima se špekulira jedno pripada upravo bivšoj Zuminoj supruzi, dok je sadašnji potpredsjednica Phumzile Mlambo-Ncuka odnedavno i sama upetljana u vlastiti korupcijski skandal.

Mnogi drže da će Zuma, ukoliko se uspije osloboditi optužbi, mjesto predsjednika države imati u džepu.

D.A.

Pročitajte više