Kada ćemo se vratiti normalnom životu?

Foto: Sanjin Strukic/Goran Kovacic/Zeljko Lukunic/PIXSELL

U POSLJEDNJA dva mjeseca u cijelom svijetu zabilježeno je više od 25 milijuna zaraženih covidom-19 te više od 400.000 smrtnih slučajeva. Na južnoj hemisferi situacija je nešto bolja, ali veći dio Europe i Sjeverne Amerike na udaru je jesenskog vala, a sve ukazuje da je pred nama vrlo teška zima. Ipak, prošli tjedni donijeli su novu nadu, jer podaci s kliničkih ispitivanja cjepiva Pfizer/BioNTecha i Moderne pokazali su učinkovitost od otprilike 95 posto. Osim toga, postignut je napredak i u tretmanima liječenja covida-19. Možemo li se nadati ranijem završetku pandemije, pita se globalna savjetnička kompanija McKinsey&Company.

Kraći odgovor glasi da posljednji događaji uglavnom mogu smanjiti neizvjesnost od kraja pandemije. Pozitivno je što se iz podataka o cjepivima kad je riječ o SAD-u može zaključiti da će pandemija završiti, odnosno da ćemo dosegnuti kolektivni imunitet u trećem ili četvrtom kvartalu 2021. godine. Bude li moguće kombinirati cjepiva s učinkovitom primjenom javnozdravstvenih mjera te sve boljim novim tretmanima i dijagnostikom, kao i iskoristiti sezonalnost, možda će smrtnosti u SAD-u pasti već u drugom kvartalu 2021. godine i krenuti prema uobičajenim razinama.

Sekundarni učinak kliničkih ispitivanja cjepiva omogućit će da se kolektivni imunitet dosegne u trećem, a ne u četvrtom kvartalu sljedeće godine. Ipak, glavna su pitanja i dalje otvorena, čak i o cjepivima, a radi se o dugoročnoj sigurnosti, pravodobnoj i učinkovitoj distribuciji i prihvaćanju cjepiva kod građana. Posebno je pitanje koliko će dugo trajati imunitet. SAD će vjerojatno ima brz pristup cjepivu, dok će rokovi u ostalim zemljama ovisiti o pristupu i distribuciji cjepiva te ostalim čimbenicima.

Svijet je u studenome s olakšanjem dočekao vijesti iz Pfizera i njegova partnera BioNTecha te Moderne. Njihova cjepiva za covid-19 pokazala su učinkovitost veću nego što su se mnogi usudili nadati. Učinkovitost nadmašuje i optimistična očekivanja i pomaže cijepljenoj osobi te može pomoći u boljem prihvaćanju cjepiva u populaciji. Također smanjuje udio populacije koji se treba cijepiti kako bi se dosegnuo kolektivni imunitet. Moderna je također najavila i da je njeno cjepivo stabilnije nego što se očekivalo i da se može čuvati u običnom hladnjaku i do 30 dana. Napokon, postoji i niz ostalih cjepiva u završnim fazama ispitivanja od kojih se u sljedećim mjesecima očekuju rezultati.

I dalje treba biti oprezan. Sigurnosni podaci o Pfizerovom i Moderninom cjepivu zasad izgledaju obećavajuće (nisu zabilježene ozbiljne nuspojave), ali sljedeći mjeseci pružit će potpuniju sliku. Još ne znamo koliko će trajati zaštita koju nude cjepiva. U Pfizerovo ispitivanje bila su uključena i neka djeca starija od 12 godina, ali djelotvornost kod mlađih od 18 godina nije jasna.
Osim cjepiva, znanost također napreduje i u terapijama za covid-19. Na primjer, protutijela farmaceutske kompanije Eli Lilly dobila su u studenome odobrenje za hitnu primjenu američke Agencije za hranu i lijekove, a Regeneron je dobio isto odobrenje za svoj koktel protutijela. Podaci o tim protutijelima sugeriraju da mogu smanjiti potrebu za hospitalizacijom visokorizičnih pacijenata te da imaju potencijal za postekspozicijsku profilaksu. Iako se takva protutijela ne preporučuju za primjenu kod hospitaliziranih pacijenata, ona povećavaju raspon tretmana i protokola za covid-19, od kojih svaki može pomoći smanjiti smrtnost. Ovi tretmani i promjene u kliničkoj praksi zajedno mogu smanjiti smrtnost kod hospitaliziranih pacijenata za 18 posto.

Dubinsko tumačenja podataka

Istraživanja i spoznaje u prošla dva mjeseca rasvijetlili su brojne neizvjesnost, a u nekim slučajevima pojavila su se i neka nova pitanja. McKinsey razmatra pet implikacija, a svaka je pomogla boljoj procjeni vremenskog tijeka pandemije covida-19.

Dobna ograničenja cjepiva povećavaju zahtjeve za postizanje kolektivnog imuniteta

Čini se da će spomenuta cjepiva prvo biti označena za primjenu kod odraslih. Nije sasvim jasno kad će se moći koristiti kod djece. Jedna od posljedica je da će doprinos cjepiva kolektivnom imunitetu čitave populacije ovisiti samo o odraslima, barem dok cjepivo ne bude odobreno i za mlađu populaciju. Budu li cjepiva sigurna, učinkovita i distribuirana u svim dobnim skupinama, a stopa pokrivenosti od 45 do 65 posto, u kombinaciji s predviđenim prirodnim imunitetom, može se postići kolektivni imunitet.
S druge strane, ako cjepiva budu učinkovita, ali distribuirana samo odraslima, koji čine 76 posto američke populacije, onda za postizanje kolektivnog imuniteta treba cijepiti 60 do 85 posto populacije. Još jedna je posljedica da starija djeca, koja imaju dvostruko veću incidenciju covida-19 od mlađe djece i koja imaju veće virusno opterećenje (a time i veću potencijalnu zaraznost) od odraslih, možda neće imati neposredni pristup cjepivima.

Nejasan utjecaj cjepiva na prijenos mogao bi podignuti prag pokrivenosti

Ispitivanja cjepiva i regulatorno odobrenje temelje se na sigurnosti i učinkovitosti u smanjenju virološko potvrđene simptomatske bolesti kod pojedinaca. To nije isto što i smanjenje prijenosa. Ova razlika pokazat će može li SAD dosegnuti normalnost u drugom ili trećem kvartalu 2021. godine. U praksi postoje podaci o tome imaju li ljudi koji su cijepljeni manje izglede da se razbole od covida-19 (posebice kad je u pitanju ozbiljno oboljenje), ali nemamo podatke o tome koliko je izgledan prijenos bolesti drugima. To je važna razlika, jer ono što pokreće kolektivni imunitet je redukcija u prijenosu. Budu li cjepiva samo 75 posto učinkovita u redukciji prijenosa, tada će za kolektivni imunitet biti dovoljno cijepiti od 60 do 80 posto populacije. Budu li cjepiva samo 50 posto učinkovita u redukciji prijenosa, bit će potrebno cijepiti 90 posto stanovnika.

Široke varijacije u lokalnoj seroprevalenciji ukazuju na heterogene puteve do kolektivnog imuniteta

Poboljšane procjene seroprevalencije sve su dostupnije u mnogim regijama. Uvelike se razlikuju, od  1 do 2 posto u američkim saveznim državama Coloradu i Kansasu, do 14 do 20 posto u New Jerseyju i New Yorku. Budući da se postizanje kolektivnog imuniteta djelomice oslanja i na prirodni imunitet stanovništva, čini se da su neka mjesta bliža kolektivnom imunitetu od drugih. Na temelju niza vjerojatnih scenarija s cjepivom i činjenice da će se i oni koji su preboljeli SARS-CoV-2 ipak cijepiti, svako povećanje seroprevalencije za 10 postotnih poena može se prevesti u jednomjesečno ubrzanje vremenskog slijeda do posljednje epidemiološke točke.

Međutim, moguće je da područja s višom seroprevalencijom imaju i viši prag kolektivnog imuniteta, zato što se njihove populacije mogu više miješati, što pridonosi većoj seroprevalenciji. Ako je to točno, znači da će im trebati više da dosegnu kolektivni imunitet. Dobro provedena distribucija učinkovitih cjepiva bit će ključna.

Potencijal kraće trajanje imuniteta može odgoditi završetak pandemije

Početkom pandemije bilo je nejasno koliko će trajati imunitet nakon infekcije covidom-19. Trajanje imuniteta je očito važno jer modeli sugeriraju da se uz imunitet na covid-19 od šest do devet mjeseci, nasuprot višegodišnjem kod tetanusa ili doživotnog kod ospica, kolektivni imunitet ne može postići bez cijepljenja 85 posto odrasle populacije. Iako su reinfekcije covidom-19 rijetke, danas postoje studije na populacijskoj razini koje dovode u pitanje trajanje imuniteta. Razina antitijela, prema nekim istraživanjima, može oslabiti nakon samo dva mjeseca, a istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da prevalencije antitijela pada za 26 posto tijekom tri mjeseca. Zasad je nejasna poveznica između antitijela i rizika od reinfekcije. Druga istraživanja ukazuju da čak i sa smanjenom razinom antitijela na covid-19, imunološki sustav može odgovoriti drugim specifičnim B-stanicama i T-stanicama, a postoje i novi dokazi koji pokazuju trajnost i nakon šest mjeseci.

Problemi s proizvodnjom i opskrbom nisu nestali

Ako se ne pojave značajni sigurnosni problemi s Pfizerovim i Moderninim cjepivom, početna potražnja bit će velika. Bolje je imati dva cjepiva nego jedno, ali zalihe će u početku biti ograničene. Situacija može biti dinamična, jer će cjepiva biti odobrena u različito vrijeme, a svako ima svoje izazove u proizvodnji i distribuciji. Na primjer, trenutačni podaci ukazuju da je Modernino cjepivo stabilno 30 dana na temperaturi hladnjaka (od 2 do 8 stupnjeva Celzija) te šest mjeseci na -20 stupnjeva. Pfizerovo cjepivo može se u klasičnim hladnjacima držati do pet dana ili u prilagođenim transportnim hladnjacima do 15 dana. Dugotrajno skladištenje zahtijeva zamrzavanje na -70 stupnjeva te posebnu opremu. Oba cjepiva predviđena su u dvije doze, što zahtijeva strogo praćenje. Ova i druga pitanja stvaraju rizik kašnjenja. Na rokove za postizanje određenog praga utjecat će sposobnost zdravstvenih sustava da se prilagode promjenjivim potrebama i ažuriranim informacijama.

Kraj pandemije sve je izvjesniji i možda malo bliži

Iako će zima 2020./2021. na sjevernoj hemisferi biti izazovna, vjerojatno ćemo vidjeti pad smrtnosti u drugom kvartalu ili možda krajem prvog kvartala. Sezonalnost i povezane promjene u ponašanju počet će raditi u našu korist u proljeće, a kombinacija prvih doza cjepiva usmjerena na one u najvećem riziku, napretka u tretmanima, široke uporabe dijagnostike i bolje implementacije javnozdravstvenih mjera trebala bi značajno smanjiti smrtnost od covida-19 u drugom tromjesečju.  U ovoj fazi, kad smrtnost od covida-19 počne nalikovati smrtnosti od gripe u prosječnoj godini, vidjet ćemo pomak prema normalnosti, iako će se i dalje primjenjivati javnozdravstvene mjere.

McKinsey smatra da će kolektivni imunitet u SAD-u biti postignut u trećem ili četvrtom kvartalu. To se temelji na hitnom odobrenju jednog ili više visoko učinkovitih cjepiva u prosincu 2020. i siječnju 2021. godine, distribuciji ljudima s najvećim rizikom (zdravstvenim radnicima, starijima i osobama s komorbiditetima) u prvim mjesecima 2021., punim odobrenjem u ožujku ili travnju te zatim širokoj primjeni cjepiva. Potrebno je tri do osam mjeseci za proizvodnju, distribuciju i primjenu cjepiva da bi se postigao kolektivni imunitet. To se u SAD-u može postići od srpnja do prosinca 2021. godine.

Posljednji događaji sugeriraju da je malo vjerojatno da će se kolektivni imunitet razviti početkom 2021. godine, ali s obzirom na to da su cjepiva stigla, neće trebati čekati ni 2022. godinu. Cjepiva će ponešto ubrzati vremenski slijed, porast broja slučajeva vjerojatno će se nastaviti kroz zimu, što će povećati razinu prirodnog imuniteta u drugom kvartalu.

Ove procjene temelje se na najširem mogućem tumačenju trenutačne znanstvene literature i raspravama sa stručnjacima za javno zdravstvo u SAD-u i širom svijeta. Moguće je da bi nepredviđeni događaji poput znatno većeg broja infekcija od očekivanog mogli dovesti do ranijeg postizanja kolektivnog imuniteta. I dalje postoji rizik da imunitet s obzirom na njegovo trajanje i dugotrajnu sigurnost cjepiva bude dosegnut tek 2022. godine.

Čak i kad se postigne kolektivni imunitet, bit će neophodno kontinuirano praćenje, potencijalno docjepljivanje i liječenje izoliranih slučajeva covida-19. Ali to će biti normalno upravljanje zaraznim bolestima, a ne intervencije koje mijenjati svakodnevni život i društvo, kao što smo imali ove godine. Kratkoročno će biti teško, ali s razlogom se možemo nadati kraju pandemije 2021. godine, zaključuje McKinsey.  

Pročitajte više