Kajtazi posjetio hrvatske manjine u Srbiji: "Manjinama je odlično u Hrvatskoj"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ZASTUPNIK u hrvatskom saboru Veljko Kajtazi ocijenio je, prilikom posjeta Subotici, da su manjine u Hrvatskoj odlično zastupljene, a da u Srbiji postoji potreba za poboljšanjem položaja hrvatske zajednice.

"Naš ustavni zakon je jedan od najboljih u Europi, među ostalim zato što imamo osam saborskih zastupnika koji zastupaju interese manjina, kroz rezervirana mjesta", rekao je Kajtazi novinarima prilikom posjeta Hrvatskom nacionalnom vijeću (HNV) u Subotici.

Nabrajajući pozicije predstavnika manjina u zastupničkim i državnim tijelima Hrvatske, kao i uključenost čelnika srpske manjine, Kajtazi je naveo da sve to govori "da su u Hrvatskoj nacionalne manjine ne dobro, nego odlično zastupljene".

Upitan da to usporedi s položajem hrvatske manjine u Srbiji, rekao je da tu postoji ne mali, već veliki prostor za poboljšanje njihove zastupljenosti, te da je to jedna od tema njegova razgovora s domaćinima susreta u Subotici. Kajtazi je sjever Bačke posjetio u sklopu međunarodne kulturne suradnje s romskom zajednicom u Srbiji te je dolazak iskoristio i za sastanke u HNV-u i Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini (DSHV).

Šef vojvođanskih Hrvata: Ovdje manjine nemaju garantirane mandate

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov je poslije sastanka rekao da su gosta upoznali s izazovima s kojima je hrvatska manjina, prije svega u političkoj participaciji, suočena.

"Za razliku od Hrvatske ovdje nacionalne manjine nemaju garantirane mandate, što onda uvelike usložnjava i političku subjektivnost hrvatske zajednice u Srbiji, dodatno otežava artikulaciju interesa i na koncu se slabije ostvaruju ciljevi koje smo donijeli", prenio je tjednik Hrvatska riječ.

Predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazar Cvijin ovom je prigodom naveo da bi i Hrvati u Srbiji željeli ostvariti bar dio onih prava koja imaju pripadnici nacionalnih manjina u Hrvatskoj i da nastoje ostvariti kontakte sa svim razinama vlasti u Srbiji kako bi došlo do nekih pomaka.

"Nažalost, samo u nekim područjima je došlo do određenih pomaka, ali u onim najvažnijim stvarima su na početku i nema nekih naznaka kada i kako će se to rješavati do kraja", rekao je Cvijin.

Pročitajte više