Kako Amerikanci vide stanje ljudskih prava u Hrvatskoj: Puno cenzure, diskriminacije i nasilja

HILLARY CLINTON predstavila je godišnje izvješće o ljudskim pravima u svijetu za 2010. godinu, a u poglavlju o Hrvatskoj koje ima 38 strana spominju se predsjednički izbori, diskriminacija, Branimir Glavaš, Tomislav Merčep te se naglašava kako je auto-cenzura sve prisutnija u hrvatskim medijima.

Kako donosi Glas Amerike, američko izvješće navodi da je auto-cenzura u medijima sve prisutnija zbog sve jačeg pritiska gospodarskih odnosno trgovinskih čimbenika na pojedine novinare, urednike i publikacije.

Također, navode se slučajevi diskriminacije žena, incidente vezane uz trgovinu ljudima, nasilje i diskriminaciju protiv homoseksualaca i lezbijki, te ljudi zaraženih virusom HIV-a, brojni slučajevi nasilja, pljačke, verbalnih prijetnji i ispisivanja graffita čije su žrtve Srbi odnosno njihova imovina te Romi. Amerikanci tako navode i slučaj premlaćivanja 20-godišnjeg Roma od strane trojice policajaca (slučaj Alena Ajkića, op.a.). Posebno se naglašava kako je stanje loše zbog nasilja nad ženama i bračno nasilje, kao i zlostavljanje djece.

U izvješću se navodi i da su hrvatski zatvori pretrpani, da su u sudskom procesuiranju kaznenih i građanskih predmeta veliki zastoji, te se navodi i neefikasna istraga i sudsko procesuiranje nekih od ratnih zločina, pa se opisuju slučajevi Branimira Glavaša i Tomislava Merčepa.

Također, spominju se i prosvjedi te uhićenja na Cvjetnom tijekom 2010. godine.

Što se tiče predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, Amerikanci kažu kako su protekli u skladu s međunarodnim standardima te da su službe sigurnosti pod civilnim nadzorom.

Pročitajte više