Kako je Pula postala grad čudnih zabrana

Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić svoju gradonačelničku fotelju ne želi napustiti iako od njega odlaze pročelnici i ostali suradnici, građani ga sve više prozivaju, a on pažnju javnosti uglavnom dobiva zbog donošenja, prema mnogima, suludih zabrana u Puli. U zadnje vrijeme mu se sve više predbacuje pretjerana sklonost desničarskim politikama, zbog čega je najviše zaiskrilo između građana i oporbe protiv njega nakon nedavnog pokušaja zabrane kupanja u toplesu i pijenja alkohola na pulskim plažama. 

Daleko najpoznatija Zoričićeva odluka je ona o zabrani cajkaškog koncerta, no još je niz zabrana koje je Zoričić uveo, ali je zbog negodovanja i posljedica tih zabrana svoju odluku morao povući. Isto se dogodilo i jučer, kada se on sam ogradio od prozivki vezanih za zabranu toplesa, pijenje alkohola i postavljanje videonadzora na plažama u Puli. 

Pokušao zabraniti prodaju pića na kioscima kako ne bi ugrozio ugostitelje 

No, krenimo redom. Jedna od prvih diskutabilnih Zoričićevih zabrana pojavila se već na početku njegovog mandata prije dvije godine kada je na jednoj od sjednica gradskog vijeća usvojena nova Odluka o komunalnom redu, kojom se praktički zabranila prodaja pića u kioscima. 

Tada su iz Grada objašnjavali da je odluka donesena kako se ne bi ugrožavao rad u ugostiteljskim objektima u čvrstim građevinama, odnosno poslovnim prostorima u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost. 

Foto: Saša Miljevi/PIXSELL 

“Intencija Grada bila je da se obavljanje ugostiteljske djelatnosti usmjerava na kvalitetniju razinu, u okviru odgovarajuće opremljenih poslovnih prostora, čije funkcioniranje podrazumijeva i ulaganje znatnih sredstava u odgovarajuću ponudu te plaćanje propisanih pristojbi (spomenička renta i slično).

Slijedom navedenog, želimo istaknuti da se Grad pri donošenju navedenih odredbi prvenstveno rukovodio potrebom da se osiguraju preduvjeti za postizanje adekvatne kvalitete ugostiteljske ponude te zaštite poslovnih subjekata u fiksnim objektima", objasnili su tada iz Komunalne palače. 

Međutim, ova odluka naišla je na negodovanje brojnih trgovaca i gradskih vijećnika koji su smatrali da je ona na sjednici provučena kroz niz drugih, na oko bitnih dijelova Odluke o komunalnom redu. Na kraju je poništena. 

Zabranio hranjenje životinja, žena hranila mačke pa dobila kaznu 

U dijelu iste Odluke o komunalnom redu bio je i dio kojim se u Puli na zelenim površinama zabranilo hranjenje ptica, pasa, mačaka i ostalih životinja, na osnovu čega su komunalni redari sa 132 eura kazne kaznili 70-godišnju Nevenku Ristović jer je hranila mačke ispred svoje zgrade. 

Kaznu su joj napisali komunalni redari Grada Pule jer je, kako se navodi, "okrivljenica hranila životinje bacanjem hrane na javnu površinu". Zbog toga je pokrenuta inicijativa građana koji su smatrali da se radi o nehumanom postupanju sa životinjama. Novom odlukom sa zadnje sjednice gradskog vijeća Zoričić je bio primoran izmijeniti ovaj dio pa će Grad od sada osigurati hranilišta u dijelovima grada gdje je veća koncentracija slobodnoživućih mačaka.

U međuvremenu je Zoričić uveo niz drugih odluka koje su brzo ukinute, a donijele su probleme građanima, od kojih i jednome koji je bio smrtno ugrožen. Naime, donesena je odluka da se postave stupići na ulazu u starogradsku jezgru, da bi samo nekoliko dana nakon njihovih postavljanja ondje pozlilo čovjeku do kojeg, zbog postavljenih stupića, hitna pomoć nije mogla, doći već su medicinari trčali sto metara do njega kako bi mu pružili pomoć.

Čovjek je bio u životnoj opasnosti, doktori su kazali da za postavljanje stupića uopće nisu znali, a nakon incidenta, stupići su uklonjeni.  

Medicinsko osoblje moralo je pješke do unesrećenog; Foto: Regional Express 

Zabranio koncert narodnjaka u Puli, pokrenuo lavinu reakcija 

Ipak, najviše pozornosti Zorčiću je donijela zabrana koncerta Duška Kuliša, Dragana Kojića, Ane Bekute i Zorane Mićanović u pulskom Domu sportova, koji se trebao održati na proljeće ove godine, i to nakon što je Promocija Hiljadarka sklopila ugovor o zakupu dvorane s trgovačkim društvom Pula Sport koje je vlasnik pulskog Doma sportova. 

Iako je po najavi koncerta, kako su rekli iz Hiljadarke, prodano 85 posto ulaznica, točnije njih 2947, u međuvremenu su se oglasili organizatori kazavši kako je gradonačelnik Zoričić odlučio “da u javnim prostorima neće biti turbofolk glazbe”. 

“Očigledno je da su ljudi iz Pule i okolice bili jako zainteresirani za ovaj koncert, no nažalost zbog gospodina Filipa Zoričića, gradonačelnika Pule, Hiljadarka ne može održati koncert", poručili su tada organizatori. 

Zoričić je naknadno za Glas Istre potvrdio da je zabranio koncert jer, prema njegovim riječima, "ovaj glazbeni izričaj ne pripada našem podneblju, duhu i mentalitetu grada", što su mu mnogi stanovnici zamjerili s obzirom na to da je Pula oduvijek slovila kao liberalan, otvoren i multikulturalan grad koji je primao sve, bez obzira na nacionalnu, kulturnu, vjersku ili subkulturalnu pripadnost. 

Zabrana alkohola i toplesa te kontrola plaža videonadzorom  

Na zabrane žustro reagiraju i građani i oporba, a sve se dodatno zaoštrilo ovog tjedna kada  Grad Pula uputio na javno savjetovanje prijedlog Odluke o redu na pomorskom dobru po kojoj bi, između ostalog, na svim uređenim i prirodnim plažama bilo zabranjeno ispijanje alkoholnih pića i kretanje u toplesu. 

"Na prirodnim i uređenim plažama te ostalim dijelovima pomorskog dobra zabranjeno je konzumiranje alkoholnih pića, osim kada se te površine temeljem odobrenja nadležnog tijela koriste kao terasa za pružanje ugostiteljskih usluga. 

Iznimno, rješenjem kojim se odobrava korištenje pomorskog dobra za organiziranje javnog okupljanja radi ostvarivanja gospodarskih, vjerskih, kulturnih, humanitarnih, športskih, zabavnih i drugih interesa, može se odrediti da je konzumiranje alkoholnih pića na tim površinama dopušteno", piše u prijedlogu Odluke. 

Foto: Ivica Galović; Večernji list/PIXSELL 

Prijedlog sadrži i dozvolu za postavljanje kamera na plažama, a kojima bi cilj bio i kažnjavanje osoba koje krše propise. Za ovaj dio građani su na društvenim mrežama najviše prozivali Zoričića pitajući se tko će odgovarati za potencijalni voajerizam do kojeg bi moglo dovesti postavljanje i pregledavanje kamera na plažama. 

Grad i Zoričić se sada ograđuju od te odluke 

Nakon što su građani, oporba i ostatak javnosti koji mu sve više predbacuju pretjeranu sklonost desničarskim politikama (najviše HDZ-u) danima komentirali pa čak i ismijavali ovu odluku, a posebice zabranu toplesa, jučer je iz Grada Pule stiglo objašnjenje u kojem se ograđuju od svakih zabrana alkohola i toplesa optužujući lokalni Možemo za donošenje krivih zaključaka i iznošenje neistinitih tvrdnji. 

"Nažalost, moramo se osvrnuti na nedavne naslove u medijima i krive zaključke na temelju objave političke platforme Možemo Pula u kojoj je mnogo neistinitih tvrdnji. Grad Pula niti će zabraniti toples, niti će ljudima biti zabranjeno dolaziti na plažu i popiti piće.

U javnost je došao prijedlog odluke za javnu raspravu kakvu imaju mnogi gradovi u Hrvatskoj, u kojoj se govori o tome da se ne stvara nered na plažama, ne razbijaju boce i da se svi ugodno i sigurno osjećaju na javnim gradskim plažama.

Trenutno je u Odluci o komunalnom redu zabranjeno konzumiranje alkoholnih pića na svim javnim površinama, što uključuje i plaže. Ta odluka usvojena je jednoglasno na Gradskom vijeću dana 16. studenoga 2021. i, podsjetit ćemo, za nju su glasali upravo zastupnici Možemo!

U istoj usvojenoj Odluci, za koju je glasalo očito podvojeno Možemo, propisano je postavljanje kamera koje će smjeti biti usmjerene na dijelove gdje je postavljena urbana oprema veće vrijednosti", ističu iz Grada Pule, a obratio se i gradonačelnik Filip Zoričić: 

"Tužno je što je Možemo opet pokazalo da je jedini način na koji vidi naš grad potpuna destrukcija. Žao mi je što, zahvaljujući upravo njima, naša Pula puni medijske naslovnice na temelju njihovih laži. 

Ali, kada netko nije naviknut na rad, nego samo na destrukciju, onda ne možemo niti očekivati ništa bolje od njih. Nažalost, ovo je još jedna u nizu propagandi kojom žele difamirati sve ono što radimo", rekao je Zoričić.

Pročelnici Zoričiću okreću leđa, građani ga sve više kritiziraju, ali on svoju fotelju ne pušta 

Zoričić je prošle godine u nekoliko navrata dolazio u koliziju s građanima. Prvi put je eskaliralo kada ga je na godišnjem odmoru snašao jedan od najvećih požara u Puli, onaj u naselju Valdebek. S obzirom na to da su njegovi suradnici medijima u početku odbili reći gdje je gradonačelnik, došlo je do javnih prozivki nakon čega je Zoričić na svom Facebook profilu određeni dio građana nazvao “jadnicima, junacima društvenih mreža i foteljašima u suradnji s teroristima”. Većem dijelu građana najviše se pak zamjerio ne podržavši referendum za Lungomare prošle godine.  

Foto: Saša Miljević/PIXSELL 

No, upravo se prije dva tjedna najviše tresla gradonačelnička stolica Filipa Zoričića otkako je na nju zasjeo prije dvije i pol godine, i to kada su mu najbliže osobe u Gradu Puli počele otkazivati suradnju. Uslijed prosvjeda na Valkanama zbog, kako tvrde brojni građani Pule, nelegalne sječe stabala, Zoričića su naprasno počeli napuštati pročelnici, što je kulminiralo odlaskom Anje Ademi, pročelnice Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte te njegove prve suradnice koja je uživala veliku podršku javnosti i gradskih službenika. 

Anja Ademi mu je bila desna ruka/Foto: Saša Miljević/PIXSELL 

U međuvremenu se oglasio i dio preostalih pročelnika i gradskih službenika koji su, prozivajući Zoričića za nedosljednost i populizam, upozorili na nefunkcioniranje odjela s kojeg je otišla Ademi, prema njima “jedina osoba koja je na logičan način uspjela ustrojiti odjel i stvoriti pozitivnu radnu atmosferu”. 

Pismo pristiglo iz Grada Pule nakon ostavke Ademi 

Iako se tada izvjesnom činila njegova ostavka, Zoričić je uzdignute glave na konferenciji za novinare izjavio da "ne osjeća moralnu ni političku odgovornost” da da ostavku:

“Uvijek postoje nezadovoljstva ljudi, ali očekivao sam da potpisnici otvorenog pisma upućenog meni prvo od mene zatraže odgovore i dođu na razgovor, a ne da dobijem pismo istovremeno kad i svi ostali vijećnice i vijećnici pulskog Vijeća, a putem njih i mediji. Radit ću kao i do sada, nemam se namjeru mijenjati.”

 

Pročitajte više