Kako Zelenskij dominira informacijskim ratom? "Neke snimke su zaista moćne"

Screenshot: Facebook/Volodimir Zelenskij

CNN-OV Brian Todd analizirao je kako ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij koristi društvene mreže za podizanje morala Ukrajinaca i pobjedu u informacijskom ratu s Rusijom.

Prkosni i ponosni Zelenskij dočekan je ovacijama u Zastupničkom domu britanskog parlamenta.

"Nećemo odustati i nećemo izgubiti. Borit ćemo se u šumama, na poljima, na obalama i na ulicama", rekao je ukrajinski lider.

Zelenskij je britanske parlamentarne zastupnike, kojima se obratio videolinkom, podsjetio na nadahnjujući ratni govor britanskog premijera Winstona Churchilla koji se parlamentu obratio nakon evakuacije britanskih ekspedicijskih snaga iz francuskog Dunkerquea u svibnju i lipnju 1940. godine.

 

"Važno je imati na umu da je Zelenskij performer i glumac"

"Borit ćemo se u poljima i na ulicama, borit ćemo se u brdima. Nikad se nećemo predati", slavne su Churchillove riječi s početka Drugog svjetskog rata.

"Naravno, ukrajinski predsjednik svakako se pozvao na Churchillove riječi. No, važno je imati na umu da je Zelenskij perfomer i glumac", rekao je Keith Darden, profesor na Američkom sveučilištu u Washingtonu.

Korištenje društvenih mreža i drugih platformi omogućilo je Zelenskom da dominira informacijskim ratom. Od Zelenskijeve izjave "Kao prvo, svi moraju prestati s borbama", za CNN iz svog bunkera do odvažnog obraćanja iz predsjedničkog ureda u Kijevu. Bilo je to prvo njegovo pojavljivanje za svojim radnim stolom otkako je počela invazija.

Snimka s kijevskih ulica: "Predsjednik je ovdje, svi smo ovdje"

Od izjave "Ostajem u Kijevu, u svom uredu, ne skrivam se i nikoga se ne bojim", do videa s kijevskih ulica sa svojim suradnicima, objavljenog na Facebooku drugog dana invazije, u kojem je poslao sličnu poruku: "Predsjednik je ovdje, svi smo ovdje, naša vojska je ovdje."

 

Analitičari kažu kako nema sumnje da su Zelenskijeve gotovo svakodnevne objave osnažile i ohrabrile ukrajinsku vojsku i građane te da su čak odjeknule i kod njegovih neprijatelja.

"Treba reći da su neke od njegovih posljednjih videoporuka bile zaista moćne. To uključuje nedavnu poruku ruskom narodu, koji je u suštini pozvao da se odupre ovom ratu. Bilo je to zaista emotivno", rekao je za CNN Samuel Charap iz RAND Corporationa, američke think-tank organizacije.

"Putin odaje dojam usamljenog čovjeka, a Zelenskij je među svojim ljudima"

Prizori Zelenskog kako se susreće sa svojim vojnicima dok se pripremaju za bitku i selfie video s kijevskih ulica "Ovo je naš teritorij, naša zemlja i mi ćemo sve to braniti", proizvod su liderskog tima koji zna kako se povezati s mlađom publikom, smatraju analitičari.

"Vrlo su usklađeni s mlađim generacijama, ti ljudi zaista vladaju društvenim medijima na vrlo učinkovit način", ističe Darden.

Nasuprot tome stoji autokrat iz Kremlja koji na sastancima za dugačkim stolom sjedi podalje od svojih suradnika i čije se poruke vlastitoj zemlji čine sve više daleke i nepovezane.

"On se doima prestrašenim, odaje dojam usamljenog čovjeka, dok je Zelenskij među svojim ljudima, među svojim suradnicima i usred borbe", zaključuje Darden za CNN.


 

Pročitajte više