Kakvi su to špijuni kojima je glavni dokaz špic-papak?

Foto: 123rf/007.com

SOA je kratica za Sigurnosno-obavještajnu agenciju, a njihov rad, kako navode na službenim stranicama, sastoji se od posebnih oblika prikupljanja podataka od značaja za nacionalnu sigurnost te njihove obrade i analize.

Jučer je Nacional objavio kako je paraobavještajno podzemlje fotomontažama s prostitutkom i kokainom željelo uništiti Tomislava Tolušića. Na fotografijama se vidi navodni Tolušić koji sjedi u fotelji, a na njemu sjedi crnokosa žena golih nogu. Lice joj se ne vidi. Ona, kako se čini, u ruci drži mobitel, a navodni Tolušić se sprema ušmrkati kokain.

"Vrlo kvalitetna i sofisticirana montaža"

Da su slike ministra s prostitutkom u krilu montirane, ustanovila je upravo SOA, utvrdivši da se radi o "vrlo kvalitetnoj i sofisticiranoj" montaži.

Kako piše Nacional, agenti SOA-e su tek nakon dva dana analize, korištenjem posebnih softvera, utvrdili problematične detalje. Naime, specijalni softver je otkrio kako se apartman sa slike nalazi u Srbiji, a ministar je agentima rekao kako tamo nije bio još od 2005. 

Osim toga, agenti su primijetili kako na jednoj od fotografija šiške navodne prostitutke padaju gotovo okomito, tako da ne zaklanjaju crte Tolušićevog lica. Kako navodi Nacional, agenti su u otkrivanju montaže primijenili algoritam ELA (Error Level Analysis). 

Ali to nije sve. 

Ministrovi maleni prsti

Tolušić je agentima poslao sliku svoje šake. Upozorio ih je da mu je izgled šake specifičan, da ima širok i velik dlan te neproporcionalno male prste. Na temelju usporedbe šake na ruci osobe sa sporne fotografije s fotografijom Tolušićeve šake, vidjela se jasna razlika, piše Nacional.

Ali ni to nije sve. Naime, osoba koja drži prostitutku u krilu i sprema se ušmrkati kokain ima na ruci sat s bijelom narukvicom. Ministar tvrdi da on takav sat nema niti ga je ikad imao. 

Ni to nije sve. 

Špicaste, a ne zaobljene cipele

Kako piše Nacional, agenti SOA-e pregledali su stotine Tolušićevih fotografija i primijetili zanimljiv detalj. Ministar gotovo uvijek nosi špicaste cipele, a osoba na spornim fotografijama ima zaobljene.

Dakle, pola argumenata hrvatske varijante FBI-a, odnosno NSA-a, temelji se na tvrdnjama ministra kojeg se navodno htjelo kompromitirati, a druga polovica na praćenju cipela kakve inače nosi.

"SOA prikuplja i analizira podatke u cilju otkrivanja i sprječavanja radnji pojedinaca ili skupina koje su usmjerene protiv opstojnosti, neovisnosti, jedinstvenosti i suvereniteta RH, nasilnom rušenju ustroja državne vlasti, ugrožavanju ljudskih prava i temeljnih sloboda te osnova gospodarskog sustava RH, piše na službenim stranicama.

Kako je zapravo SOA utvrdila da se radi o montaži?

Nitko od SOA-e ne očekuje tehnologiju iz filmova o Jamesu Bondu, ali od špijunskog tijela kojemu je cilj otkrivanje i sprečavanje radnji protiv opstojnosti, neovisnosti i suvereniteta Republike Hrvatske očekivale bi se sofisticiranije, uvjerljivije i, na kraju, stručnije metode istrage od gledanja u fotografiju ministrove šake i vjerovanja da on ne nosi satove s bijelim narukvicama.

Poslali smo upit SOA-i i zamolili ih da nam pojasne metodologiju svoje istrage. Upitali smo ih smatraju li neozbiljnim navođenje ministrovih odjevnih navika kao dokaz za odbacivanje tvrdnji o autentičnosti fotografija te na temelju čega su, osim sata i cipela, zaključili da se radi o montaži.

Na kraju, upitali smo ih prate li inače odjevne navike ostalih ministara i vladinih dužnosnika.
  

Pročitajte više