Kakvo je naslijeđe Joerga Haidera?

AUSTRIJSKI ultradesničar Joerg Haider, poginuo je jutros u 58. godini u teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila nedaleko od Klagenfurta, na jugu Koruške.

Policija je navela kako se prema prvim vještačenjima radi o nesretnom slučaju, no sumnja se da je državnik vozio svoj službeni automobil Volkswagen Phaeton daleko brže od dopuštenih 70 kilometara na sat. Naime, prevrtao 40 metara nakon udarca u zid, a tragovi koje je policija zabilježila kao početak slijetanja udaljeni su 150 metara od mjesta gdje se automobil zaustavio. No policija će zasigurno pričekati sva vještačenja dok konačno ne kaže zašto je došlo do nesreće, s tim da će brzina kretanja biti utvrđena već sutra.

Nije mu bilo spasa

Haider je preminuo nakon što je službenim automobilom sletio sa ceste nakon što je izgubio nadzor nad automobilom, sletio s kolnika, udario u betonski zid, i prevrtao se sve dok se automobil nije zaustavio okrenut na krov. Nakon udarca u zid, probio je i jednu ogradu i udario u hidrant. Haider je zadobio više teških ozljeda glave, prsišta, te prijelome udova i  kralježnice, te je ubrzo preminuo u bolnici, navodi ORF. Liječnici su mogli samo ustanoviti da je na samrti, dodaju.

Austrijski mediji prenose kako je u trenutku nesreće Haider bio na putu prema Baerentalu u Crnoj šumi, gradiću nedaleko od Klagenfurta, gdje je njegova obitelj ovog vikenda okupljala kako bi proslavili 90. rođendan njegove majke.

Zanimljivo je da je Haider na istome mjestu stradao i 1995. godine i to gotovo na isti način: nakon što je izletio sa ceste, udario je u stup. Nije bio ozlijeđen, a o nesreći je samo kazao "Moglo je doći do problema".

"Smak svijeta za nas"

Haider je bio guverner Koruške te vođa populističkog Pokreta za budućnost Austrije (BZÖ).

"Za nas je ovo poput smaka svijeta", rekao je Haiderov glasnogovornik Stefan Petzner za agenciju APA. Austrijski predsjednik Heinz Fischer je Haiderovu smrt opisao kao "ljudsku tragediju".

Simpatija za Hitlera

Joerg Haider, jedan od najkontroverznijih političara centralne Europe s kraja 20.stoljeća, rođen je u obitelji uvjerenih nacista 26. siječnja 1950. godine u Bad Goisernu. Otac mu je bio postolar i ranjen je u Drugom svjetskom ratu. Majka, kojoj je išao na 90. rođendan, bila je učiteljica.

Haider je živio sa svojom suprugom Claudijom i dvije kćeri na naslijeđenom imanju na kojemu su do 1938. godine živjeli Židovi, prisiljeni na prodaju zemlje nakon njemačke aneksije Austrije.

Samo dvadeset godina mu je trebalo da se uključi u politiku kada postaje vođom mladeži Slobodarske stranke, a šesnaest godina kasnije staje na čelo stranke. Kao 29-godišnji mladić je postao najmlađi član Austrijskog parlamenta, a 1989. godine je po prvi put postao guvernerom Koruške. No na nacionalnoj razini nije imao uspjeha čim je izabran predsjednikom stranke, austrijski su socijaldemokrati raskinuli koaliciju, i Slobodarska stranka u opoziciji provodi 13 godina.

Posjetio Saddama Husseina uoči američke invazije

Političke je bodove zaradio kritiziranjem političkih i sindikalnih elita, a njegova se kritika društvenog uređenja osamdesetih smatrala vrlo opravdanom. Zgražanje je izazvao 1991. godine kada je hvalio radnu politiku Trećeg Reicha, a javnost je jednako bila zapanjena njegovom posjetom iračkom predsjedniku Saddamu Husseinu u Iraku uoči američke invazije 2003. godine kada je glasno kritizirao politiku Sjedinjenih Američkih Država.

Početkom novog milenija Slobodarska stranka postiže povijesni rezultat, nakon čega Haider vodi koalicijsku vladu. Nastavlja plijeniti međunarodne kritike zbog svog izravnog protivljenja useljavanju i očijukanja s nacizmom, zbog čega je Austriji Europska unija nametnula sankcije. Gubi na političkoj moći izdvajanjem iz Slobodarske stranke 2005. godine, kada osniva svoju frakciju pokret za budućnost Austrije (BZÖ), kojim je predsjedao sve do smrti. Naime, kolege iz njegove prethodne, Slobodarske stranke nisu se slagale s njegovom retorikom koju su smatrali antisemitskom, sa simpatijama za Hitlera.

Nakon što istupio iz Slobodara i stišao retoriku u zadnjih nekoliko godina, vratio se na austrijsku nacionalnu političku scenu, ponovno osvojivši vlast sa svojim BZÖ-om. Prije dva tjedna pjevao je Queenovu antologijsku pjesmu "We are the champions" nakon što je svoju stranku doveo na vlast.

Neosporna nadarenost za politiku

Austrijski se političari slažu da nitko nije toliko utjecao na unutarnju političku scenu u Austriji proteklih tridesetak godina i polarizirao je kao Jörg Haider.

"Haider je bio političar s velikom nadarenošću i sposobnostima političara, ali bio je i sporan, a o mrtvima sve najbolje", kazao  je austrijski predsjednik Heinz Fischer, dodavši da je njegova smrt tragedijom.

"Iako su se naši putovi razišli prije nekoliko godina - 2005. Haider je osnovao Pokret za budućnost Austrije i napustio Slobodarsku stranku. Njegov doprinos je nesporan", ocijenio je vođe krajnje desne Slobodarske stranke Heinz Christian Strache. Dodao je da je Haider bio velik političar koji je najviše utjecao posljednjih tridesetak godina na politički život Austrije.

Haiderova smrt će ojačati desnicu?

Hoće li Haiderova smrt dovesti do ujedinjenja Slobodarske stranke sa BZÖ-om, još je rano reći, međutim, pojedini politički analitičari smatraju da će Haiderova smrt ujediniti i time ojačati desnicu u Austriji, navodi BBC.

I.M./A.B.
Foto: AFP

Pročitajte više