Kalmeta: Pančić traži moju ostavku iz očaja jer se bliži njegov politički kraj

MINISTAR ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta oštro odbacuje tvrdnje SDP-ovog saborskog zastupnika Ivice Pančića koji je ustvrdio da "Kalmeta govori neistinu i obmanjuje hrvatsku javnost".

Pančič je danas u Saboru podijelio novinarima članak s Kalmetinom izjavom u kojoj stoji kako će jedna varijanta ceste stajati 300 milijuna kuna, a druga 200 milijuna kuna. (Članak pročitajte ovdje)

"Teško je meni povezivati sve što on tu govori, jer ni sam ne zna o čemu priča. Činjenica je da se o toj cesti počelo razgovarati dok sam bio gradonačelnik Zadra, te sam još tada odlazio kod tadašnjeg premijera Račana na razgovore o toj cesti. Najprije je bilo predviđeno da cesta bude s tunelom pa bez tunela, pa kao dvotračna pa kao četverotračna, pa je bilo pitanje s koliko će čvorišta biti. To su sve bile debate oko ceste." - objašnjava Kalmeta u razgovoru za Index.

"Ovo na što se Pančić poziva je bila izjava iz ožujka 2004. godine, a projekt je naručen u ljeto 2004. Projekt je znači tek nakon što je naručen bio definiran: znači veličina ceste, širina ceste, i sve ono što je potrebno za cestu. Nakon toga je u proljeće 2005. godine raspisan javni natječaj za izgradnju ceste. Dokumentaciju za podnošenje ponude su podigla 22 ponuđača a u roku koji je bio zadan 14. travnja 2005. godine u 12 sati pristiglo je pet ponuda. Od njih pet Komisija je odabrala najjeftiniju ponudu, a to je bila ponuda Vijadukta u visini od 446 milijuna kuna. Nikakvih primjedbi na rad Povjerenstva nije bilo i to su činjenice i jedino što je mjerodavno i što odgovara istini" - rekao je Kalmeta dodajući kako se radi o cesti koja je napravljena po vrhunskim mjerilima i "košta koliko košta".

"To što on proziva kompletno hrvatsko građevinarstvo i optužuje ga za korupciju, to što proziva mene i spominje moje podrijetlo, to što traži moju ostavku čini iz jednog očaja u koji je upao jer je vidio da je krenuo jednim putem koji će po njega završiti politički loše, tako da on tu svašta govori. Teško je meni sve skupa povezati, očito je da on želi naći svoje mjesto pod suncem s obzirom da će se najvjerojatnije uskoro u SDP-u slagati liste za izbore pa se mora dokazati da je važan i da je učinio nešto za SDP" - govori nam Kalmeta.

Ministar je dodao i kako će, kad dobije podatke o tome što je sve rekao Pančić, razmisliti o tužbi jer svatko za javnu riječ mora odgovarati, "pa tako i gospodin zastupnik Pančić".

Na upit kako komentira traženje ostavke Livakovića, Kalmeta odgovara kako je Livaković državni tajnik koji radi svoj posao odgovorno i dobro. "Pančić bi najradije da traži ostavku svih. Za te njegove želje će morati pričekati izbore i čuti što misle hrvatski građani" - zaključio je Kalmeta.

A.H.
Foto: Mape

Pročitajte više