Kalmeta pomorcima obećao uvođenje u mirovinski i zdravstveni sustav

PREDIZBORNI tjedan je započeo valom obećanja, pa je tako ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta pomorcima uputio pismo u kojima ih informira o najnovijim mjerama hrvatske Vlade, koje se kreću od izgradnje brodova, do uvođenja pomoraca u sustav zdravstvenog i mirovinskog osiguranja.

"Brojne mjere, od financiranja izgradnje 11 brodova za hrvatske brodare u našim brodogradilištima s 133 milijuna kuna, izgradnje 23 i rekonstrukcije 12 brodova malih brodara sa 7 milijuna kuna te obnove i izgradnje morskih luka s oko 644 milijuna kuna, ne mogu imati efekta u razvoju pomorstva bez stručno obrazovanog, materijalno stimuliranog, zdravstveno i mirovinski osiguranog pomorca koji se od 1. siječnja 2008. uvodi u sustav", napominje ministar Kalmeta.

"Zadovoljan, odmoran, obrazovan i materijalno stimuliran pomorac jamac je razvoja kvalitetnog brodarstva", poručuje ministar pojašnjavajući razloge pristupanja reformama u školovanju, stručnom usavršavanju i socijalnom statusu pomoraca, te stvaranju visokih standarda radnih i socijalnih uvjeta na brodovima.

A kako pomorci ne bi zaboravili što je sve Sanaderova Vlada učinila za njih, Kalmeta nije propustio podsjetiti na sva "ostvarenja" postignuta od 2004. godine - od oslobađanja plaćanja poreza na dobit, preko pomorskog dodatka, do najnovijeg, uvođenje svih pomoraca u zdravstveni, mirovinski i porezni sustav uz predviđena porezna oslobođenja.

I.M.
Foto: H.P.

Pročitajte više