Karadžića za šest milijuna dolara izdao najbliži suradnik?



VOĐU bosanskih Srba Radovana Karadžića, koji se u Beogradu godinama skrivao pod identitetom mističnog iscjelitelja Dragana Dabića, za pozamašnu novčanu svotu izdao je jedan od njegovih najbližih suradnika, ispričao je za tabloid Alo! Karadžićev odvjetnik Svetozar Vujačić.

Vujačić je rekao da je misteriozni Karadžićev suradnik u zamjenu za novčanu nagradu crnogorskoj policiji odao gdje se skrivao najtraženiji haški bjegunac. "To je posljednji čovjek za kojeg smo mislili da će izdati Karadžića. Nadam se da će ga Bog brzo kazniti za ono što je učinio", rekao je Vujačić.

Preko šest milijuna dolara u igri

Karadžićev odvjetnik u ovom trenutku nije htio odati identitet "izdajnika", ali je najavio kako će jednog dana sve biti otkriveno. Ne zna ni kolika je bila financijska kompenzacija za odavanje tajne o mjestu Karadžićeva boravka, ali pretpostavlja se da se moglo raditi o svoti većoj od šest milijuna eura.

Amerikanci su za informacije koje bi dovele do uhićenja nudili nagradu od pet milijuna dolara, a srpske su vlasti nudile milijun eura.

Alo! u izjavi ministra unutarnjih poslova Crne Gore Ivana Brajovića, koji je u televizijskom intervjuu rekao da o konkretnom slučaju ne može govoriti jer se radi o državnoj tajni, vidi indirektno priznanje navoda.

Doktor Dabić

Srpska sigurnosna služba BIA je, s druge strane, eksplicitno opovrgnula spekulacije o tome da su podatke o Karadžićevu boravku dobili od Agencije za nacionalnu sigurnost Crne Gore. Luka Karadžić nije htio reći zna li tko je izdao njegova brata. Kad su ga upitali je li točno da je dojava u Beograd stigla iz Agencije za nacionalnu sigurnost Crne Gore, Karadžić je odgovorio: "Ministru Brajoviću to treba služiti na čast".

Radovan Karadžić uhićen je u Beogradu u srpnju 2008. godine. Nakon uhićenja, malo je tko u doktoru Dabiću, pod čijim je identitetom Karadžić živio, mogao prepoznati jednog od najozloglašenijih ratnih zločinaca s ovih prostora.

U međuvremenu je počelo i suđenje, na kojemu se Karadžić sam brani. Tvrdi da su za izbijanje rata u BiH krivi Bošnjaci i Hrvati, a da su Srbi bili jedini koji su željeli mir.

Pročitajte više