Karadžićeva žalba na datum nastavka suđenja čeka sudsku odluku

Karadžićeva žalba na datum nastavka suđenja čeka sudsku odluku

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

BIVŠI predsjednik RS Radovan Karadžić zatražio je od Haškog suda da se početak postupka koji se vodi protiv njega odgodi za 17. lipnja ove godine.

Odluka sudskog vijeća da se s dokaznim postupkom započne, rezultira uskraćenjem adekvatnog vremena i uvjeta za pripremu obrane, koje je predsjednik Haškog suda odredio da je potrebno. Kao takva, ova odluka je neprihvatljiva jer sudsko vijeće nije imalo ovlasti da je donese, istaknuo je Radovan Karadžić u svojoj žalbi, piše Dnevni avaz.

Karadžić smatra kako bi se do 17. lipnja ove godine "tim za obranu mogao u potpunosti upoznati s dokumentacijom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje Radovanu Karadžiću, kojeg tužiteljstvo u Hagu tereti za zločine počinjene od 1992. do 1995. godine na području BiH, počelo je iznošenjem uvodne riječi tužiteljstva u listopadu prošle godine, kada optuženi nije nazočio, tražeći dodatnih 10 mjeseci za pripremu.

Sudsko vijeće ICTY-a odbilo je Karadžićev zahtjev, ali mu je imenovalo rezervnog branitelja koji će preuzeti vođenje obrane ukoliko Karadžić nastavi s "ometanjem postupka".

Karadžić je iznio svoju uvodnu riječ na ročištima 1. i 2. ožujka ove godine, ali je zatražio da se saslušanje prvih svjedoka tužiteljstva odgodi do 17. lipnja, što je prvostupanjsko vijeće ICTY-a odbilo. Međutim, Karadžiću je dopuštena žalba žalbenom vijeću, a saslušanje prvih svjedoka je odgođeno do donošenja konačne odluke o datumu nastavka suđenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara