Karamarko i Mesić: Joca Amsterdam laže!

"IZA UBOJSTVA Ive Pukanića stoji Tomislav Karamarko. Motiv hrvatskog ministra policije i hrvatske vlasti je da se Pukanićevo ubojstvo nikad ne razjasni i da se izveze u Srbiju", izjavio je Joca Amsterdam na Specijalnom sudu u Beogradu tijekom drugog ročišta na suđenju za ubojstvo Ive Pukanića.

No, nakon popodnevne stanke, u nastavku svog izlaganja, Joca je ipak malo ublažio iskaz. "Nisam želio reći da je Karamarko organizator ubojstva, samo da on ne želi da se pravi organizator pronađe jer hrvatskim vlastima odgovara da Srbin bude osuđen za Pukanićevo ubojstvo", kazao je Jocić, koji je dodatno objašnjenje iznio nakon što ga je njegov odvjetnik obavijestio da su ga "novinari pogrešno shvatili".

Karamarko i Mesić: Jocić laže!

Karamarko je sve Jocićeve optužbe promptno odbacio. "Nikakvih političkih dogovora nije bilo na tu temu i na tom slučaju i mislim da je to logična reakcija onog tko je optužen za takvo što", kazao je Karamarko za HRT. Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec nije želio komentirati Jocićeve optužbe već je samo kratko poručio da "nitko nije ni očekivao da će Jocić priznati krivnju".

"Ja nikad za obitelj Osmani nisam čuo, osim da su to pokušali podmetnuti neki ustašoidi u Hrvatskoj. To je njih nekoliko koji pokušavaju zagaditi politički prostor ne samo u Hrvatskoj, nego i daleko izvan Hrvatske", odgovara Mesić na Jocićeve optužbe.

Teatralni Jocić mahao rukama i razbacivao se optužbama

Sreten Jocić danas je u sudnici pokazao svu svoju teatralnost. Dok je odgovarao na pitanja, mahao je rukama i razbacivao se optužbama u kojima nije štedio ni sam politički vrh Hrvatske i Srbije. "S ubojstvom Ive Pukanića nemam ništa", ponovio je Jocić, koji tvrdi da hrvatske i srpske vlasti pokušavaju na njega svaliti odgovornost upravo zbog etikete "najopasnijeg živućeg Srbina".

"Prošlog ljeta sam saznao da sam uhićen zato što je iz Hrvatske i Crne Gore stigla informacija da bih mogao ugroziti sigurnost predsjednika Borisa Tadića za interes crnogorsko-hrvatsko-albanske mafije. Tadića je o tome obavijestio Stjepan Mesić na summitu u Bugarskoj, nakon kojeg se Karamarko sastao sa srpskim ministrom policije Ivicom Dačićem", objašnjavao je Jocić u sudnici.

"Ne bih iznosio optužbe da nemam dokaze"

"Nakon toga su se sastali i tužitelji Srbije i Hrvatske, a onda sam ja uhićen 27. travnja 2009. godine", kaže Jocić koji se zatim obrušio na bivšeg hrvatskog predsjednika. Istaknuo je kako Mesić nema dobre namjere prema Srbiji i Tadiću, podsjetio na njegov posjet Kosovu i optužio Mesića da su mu izborne kampanje financirali Albanac Muharemi i međunarodna kriminalna obitelj braće Osmani.

Sudac Vladimir Vučinić nekoliko je puta upozoravao Jocića da ne smije tek tako iznositi teške optužbe na račun državnih dužnosnika i da mora poštovati njihovo dostojanstvo. "Svjestan sam toga i ne bih to činio da nemam dokaze", odgovorio je Jocić, nakon čega je ispitivanje nastavljeno.

"Dotični gospodin nije mi bio poznat", rekao je Jocić odgovarajući na pitanja o ubijenom Ivi Pukaniću. Jocić je još jednom ponovio da je nevin i dodao da za Pukanića ni za Nacional nije uopće čuo sve dok ga se nije počelo povezivati s ubojstvom. "Ne znam je li on bio dobar ili loš novinar. Nisam pratio hrvatske medije, nisam uopće znao za postojanje Nacionala. Hrvatsku sam uvijek smatrao provincijskom državom", rekao je Joca, nakon čega mu je sudac Vučinić kazao da mu neće dopustiti vrijeđanje druge države.

"Kriminalcima su nudili sve, samo da mene optuže"

"Hrvatske vlasti su mnogim kriminalcima iz Hrvatske i Srbije nudile sve samo da mene optuže za Pukanićevo ubojstvo. Takvu ponudu prihvatio je samo zaštićeni svjedok Tomislav Marjanović, i to u zamjenu za oslobođenje od 62 kaznena djela", kaže Jocić i dodaje kako je te informacije dobio od odvjetnika nekolicine kriminalaca koji su primili istu ponudu.

Jocić je odgovarao i na pitanja o svom boravku u nizozemskom zatvoru. "Dok sam bio zatvoren u Nizozemskoj, posjećivali su me predstavnici NATO-a i mnogih drugih europskih institucija. Nudili su mi slobodu u zamjenu za informacije o tome gdje se skrivaju Radovan Karadžić i Ratko Mladić. Prijetili su mi da ću, ako ne budem surađivao, ostati u zatvoru do kraja života", tvrdi Joca Amsterdam.

Pročitajte više