Kardinal Puljić kritizirao Daytonski sporazum

VRHBOSANSKI nadbiskup, kardinal Vinko Puljić kritizirao je u nedjelju daytonski mirovni sporazum tvrdeći da je ozakonio nepravdu te je pozvao međunarodnu zajednicu da najmalobrojnije Hrvate u BiH tretira ravnopravno s ostalim narodima.

Kako prenosi Katolička tiskovna agencija (KTA), Puljić je to rekao u sarajevskoj katedrali tijekom svete mise održane povodom Nadbiskupijskog molitvenog dana za mir u Bosni i Hercegovini, 26. siječanja.

´U ovoj je zemlji ozakonjeno pravo jačega i priznato ono što je osvojeno oružjem. Za daytonski sporazum, koji je podijelio Bosnu i Hercegovinu, neki u svijetu dobivaju nagrade dok se drugima koji su dijelili ovu zemlju sudi u Haagu´, poručio je s oltara Vrhbosanski nadbiskup Puljić dodajući kako još nema mira za prognane kojima se na sve moguće načine ne dopušta povratak na rodna ognjišta. Puljić je kritizirao postupke pojedinih predstavnika međunarodne zajednice pozivajući ih da dopuste Hrvatima katolicima štovanje nacionalnih i vjerskih simbole.

´Pozivam međunarodnu zajednicu da ima jednaka mjerila za sve, a ne da se prema jačima odnose diplomatski, a prema slabijima agresivno. Svima poručujem da iz ove katedrale nikad nije upućen poziv na mržnju prema drugima i drugačijima i tako će i ostati´, poručio je kardinal Puljić.

Kardinal Puljić predvodio je misno slavlje uz koncelebraciju apostolskog nuncija u BiH mons. Giuseppea Leanze, sedmorice svećenika i u nazočnosti brojnih vjernika.

Pročitajte više