Kardinal Puljić: Nismo uljezi i stranci, nego narod u svojoj Domovini BiH

VRHBOSANSKI nadbiskup kardinal Vinko Puljić upozorio je na pritiske nekih međunarodnih predstavnika, koji ne zastupaju interese Europe i BiH, nego ponekad svoje vlastite interese i kao da žele da Hrvati iščeznu sa svojih povijesnih prostora.

"Nećemo prihvatiti da smo uljezi ili stranci na svojim ognjištima kako nam neki naturaju tu misao. Ovo je naša zemlje, tu su naši djedovi prolijevali krv za slobodu ovih prostora i duboko smo ovdje ukorijenjeni", izjavio je kardinal Puljić, prenosi današnja internet stranica međugorskoga Informativnog centra "Mir".

Gostujući u petak navečer u jednosatnoj emisiji na međugorskoj radiopostaji "Mir" i govoreći o stanju Crkve i položaju Hrvata-katolika u BiH, kardinal je rekao kako nećemo dopustiti da se cijepa hrvatsko i katoličko biće na tim prostorima kako bi nas razbili po regionalnoj ili stranačkoj pripadnosti.

Kardinal se zauzeo za osnivanje svojevrsnoga Foruma Hrvata za nacionalna pitanja. Smatra kako je potrebno ujediniti sve snage oko bitnih točaka koje jamče i stvarnu konstitutivnost i ljudska prava Hrvata u BiH.

Pozvao je i domaće i inozemne političke vođe da provode aktivnu politiku koja će voditi pravnom, ekonomskom i socijalnom uređenju BiH u kojoj će pripadnici svih nacionalnosti biti prepoznati po svojim posebnostima i u svome dostojanstvu.

Na upit o povratku Hrvata u BiH, rekao je da je razočaran odnosom nekih organizacija koje se tobože bave povratkom. Iznio je konkretan primjer stopiranja povratka u Posavinu, u banjalučku biskupiju i u Derventu gdje ni međunarodni predstavnici u tom gradu kao ni mjesna vlast ništa ne čine glede toga i odbijaju sva upozorenja o zastrašivanju i pljački povratnika.

Komentirajući odnos hrvatskih državnih vlasti prema svojim sunarodnjacima u BiH, Puljić je upozorio kako se Hrvatska ne treba prema njima odnositi kao prema socijalnim slučajevima nego treba prepoznati stvarnu snagu duhovnog i intelektualnog bogatstva koje je upravo BiH dala i daje Hrvatskoj.

"Mi ne trebamo milostinju nego bratski odnos koji će rušiti predrasude i kreacije laži koje kolaju. BiH je naša domovina i želimo dobru suradnju s braćom u Hrvatskoj i nikako nećemo prihvatiti gradnju Berlinskog zida između Sarajeva i Zagreba", rekao je kardinal.

Glede školskoga sustava u BiH kardinal smatra da bi trebao svakom narodu i vjerskoj zajednici jamčiti školu na vlastitom jeziku i vjersku pouku u duhu slobode i priznavanja ljudskih prava.

Pročitajte više