Karimov: Nisam naredio da se puca na prosvjednike; Hizb ut Tahrir odbacuje odgovornost

UZBEKISTANSKI predsjednik Islam Karimov je u subotu izjavio kako nije izdao naredbu da vojska otvori vatru na oko 3.000 demonstranata u istočnom gradu Andižanu, gdje je poginulo tridesetak osoba od kojih je devet vojnika, deset civila i deset "kriminalaca", te je za nasilje i nemire optužio islamističku skupinu Hizb ut Tahrir.

"Znam da želite znati tko im je naredio da otvore vatru na njih (demonstrante). Nitko im (vojsci) nije naredio", rekao je vidljivo ljut Karimov na konferenciji za novinare.

U prvom napadu na vojni garnizon ubijeno je devet vojnika, rekao je Karimov dodavši da je na trgu ispred zgrade regionalne administracije stradalo deset civila.

I "desetak kriminalaca" je ubijeno, rekao je Karimov, dodavši da je u nemirima koji su izbili u petak stotinjak osoba ranjeno.

On je nemire u Andižanu povezao s državnim udarom u susjednom Kirgistanu koji se dogodio početkom ove godine nakon što su izbili prosvjedi zbog izbornih prijevara u Ošu vrlo blizu uzbekistanske granice.

Kako je kazao, nemire u Andižanu organizirala je islamistička skupina Hizb ut Tahrir koja je organizirala i prosvjede u Ošu u Kirgistanu početkom godine.

"Planove za nemire izradile su iste osobe koje su organizirale događaje u Ošu", kazao je Karimov.

Hizb ut Tahrir odbacuje odgovornost

Islamistička stranka Hizb ut Tahrir je odbacila optužbe predsjednika Islama Karimova da ona stoji iza nasilja u Andižanu.

Oko 2.000 ljudi okupilo se u Andižanu ponovno u subotu na istom trgu na kojem je vojska otvorila vatru na demonstrante dan ranije pri čemu su poginuli deseci osoba.


Karimov, čija je ostavka zatražena, izjavio je da je Hizb ut Tahrir odgovorna za nemire.

"Krivnja zbog nasilja je na Islamu Karimovu i njegovom opresivnom režimu u kojem su mučene i zatvorene tisuće nevinih žrtva", rekao je Imran Wahid, glasnogovornik te organizacije u Londonu.

Wahid je rekao i da je skupina vrlo aktivna u Uzbekistanu. "Želimo potkopati i zbaciti režim Islama Karimova miroljubivim putem".

Dodao je i da krivnju za nasilje ne bi se smjelo stavljati na narod koji živi pod opresijom.

Hizb ut Tahrir, što znači stranka oslobođenja, tvrdi da želi uspostaviti islamističku vladu gdje je god to moguće unaprijeđenjem svijesti muslimana diljem svijeta.

Putin zabrinut zbog situacije u Uzbekistanu

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u subotu izrazio zabrinutost zbog pogoršanja situacije u srednjoj Aziji nakon ozbiljnih nemira u Uzbekistanu.

Očevici govore o nekoliko stotina poginulih u Uzbekistanu

Svjedoci sukoba snaga reda i prosvjednika tvrde da je poginulo između 200 i 400 ljudi.

Nasilje je izbilo nakon što su pristaše skupine 23 poslovnih ljudi, zatvorenih zbog navodne pripadnosti islamskim ekstremistima, jurnuli na zatvor i pustili na slobodu nekoliko stotina zatvorenika.

Iz grada su u subotu ujutro otišli strani novinari nakon što su ih snage sigurnosti nakratko privele i upozorile ih da se izlažu opasnosti, javio je Reuters.

Pročitajte više