Molitelji protiv abortusa u Karlovcu tjednima provode akcije na mjestu za koje nemaju dozvolu

Screenshot: YouTube/40 Dana za život

U KARLOVCU pravila ne vrijede za sve jednako, upozorila je potpredsjednica Gradskog vijeća Karlovca Marina Novaković Matanić (SDP) u petak, navodeći u svom priopćenju da su oporbeni vijećnici za svoju nedavnu akciju, u skladu s gradskim propisima, tražili i dobili odobrenje za korištenje javnog prostora, dok skupina molitelja protiv abortusa već tjednima na istome mjestu provodi svoju akciju bez odgovarajuće gradske dozvole.

Kada su vijećnici SDP-a imali akciju prikupljanja potpisa za besplatne udžbenike, od gradske su uprave zatražili i dobili sve potrebne dozvole, platili po cjeniku, odnosno fakturi Grada Karlovca za korištenje javnih gradskih površina.

Nekoliko tjedana na istoj se toj lokaciji nalaze molitelji protiv abortusa, uz suncobrane i druge stvari. SDP je na Gradskome vijeću (12. listopada) zatražio odgovor potoji li rješenje s odobrenjem za korištenje gradske javne površine pred bolnicom.

Gradski pročelnik Davor Bartolac odgovorio je danas da tijekom listopada Grad nije zaprimio ni jedan zahtjev za korištenjem te javne površine, a da se zahtjevi rješavaju promptno uz naknadu sukladno Odluci o zakupu javnih površina i neizgrađenog građevinskopg zemljišta Grada Karlovca.

"Ne mogu se ne zapitati zašto određena pravila za jedne vrijede, a za druge ne, te što gradske službe, posebno komunalno redarstvo rade već tjednima u gradu Karlovcu i kakvu poruku Gradska uprava šalje svim građanima ovakvim ponašanjem", pita Novaković Matanić u ime SDP-a, te poziva komunalnog redara da ukloni sve pokretne naprave s javne površine koja se koristi bez odobrenja i naplati kaznu organizatoru te akcije.

Dubrovački biskup Mate Uzinić je u svojstvu predsjednika Vijeća HBK-a za ustanove posvećenoga života rekao unatrag tjedan dana da Katolička Crkva ne stoji iza skupina i pojedinaca koji mole pred bolnicama, već to organiziraju udruge i pojedinci, među kojima su često i osobe koje su prošle tragično iskustvo abortusa. Dodao je također da u demokratskom društvu, ako je to usklađeno sa zakonom, pojedinci i skupine imaju pravo moliti pred bolnicama, kao što i drugi imaju pravo zastupati svoje drugačije mišljenje.

 

Pročitajte više