Karlovačkoj županiji 43 milijuna kuna za sanaciju odlagališta

Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i šest općina i gradova u Karlovačkoj županiji potpisali su danas u Karlovcu ugovore o sufinanciranju sanacije komunalnih odlagališta otpada ukupne vrijednosti 43,3 milijuna kuna. L

Direktor Fonda Vinko Mladineo najavio je još 22 milijuna kuna za uređenje odlagališta opasnog otpada na Lemić brdu kod Karlovca, od čega će 4,3 milijuna biti dodijeljena ove godine.

Također je najavio povoljne zajmove za gospodarstvo koje će ulagati u čistiju tehnologiju svoje proizvodnje i obnovljive izvore energije.

Potpisivanjem današnjih ugovora za nepovratne novčane iznose, nakon prošlogodišnjih 8,7 milijuna kuna odobrenih za uređenje odlagališta na Ilovcu, počinje saniranje odlagališta u Ogulinu, Slunju, Saborskom, Plaškom, Rakovici i Vojniću, koji će za to izdvojiti oko 30 posto novca, osim Ogulina koji će izdvojiti 50 posto.

Župan Nedjeljko Strikić i direktor Fonda Mladineo te načelnici i gradonačelnici dogovorili su se o suradnji u izvedbi započetih projekata i pomoći Županije općinama poput Saborskog i Plaškog koji ne mogu izdvojiti ni 30 posto udjela.

Dogovoreno je također da se popišu i temeljito dokumentiraju divlja odlagališta otpada, jer će Fond početi financirati i njihovo uklanjanje.

Po Mladineovim riječima Hrvatska do 2008. mora sanirati svoja odlagališta, jer je to uvjet za prijam u EU, tako da će Fond, uglavnom iz predpristupnih fondova EU-a, do 2010. dodijeliti 1,5 milijarda kuna.

(Hina) xvhor yvkn

Pročitajte više