KATALONCI PRED ODLUKOM Što će odgovoriti Madridu?

Foto: Getty

PARLAMENTARNE stranke u Kataloniji danas bi se trebale dogovoriti o novim koracima vezanim uz najavljenu primjenu članka 155. španjolskog ustava.

Španjolski premijer Mariano Rajoy u subotu je objavio da je vlada donijela odluku o preuzimanju kontrole nad katalonskim parlamentom i administracijom te da će o tome u petak odlučiti i parlament u Madridu, piše AFP.

>> OSVETA ZA REFERENDUM Španjolska danas nameće svoju vlast Kataloniji

"Ono što se sada događa je to da vlada u Kataloniji mora donijeti jednoglasnu odluku koja će onda biti i objavljena javnosti", kazao je glasnogovornik vlade Jordi Turull dodavši kako osuđuju "državni udar protiv katalonskih institucija".

Proglasit će neovisnost?

Katalonske parlamentarne stranke danas bi se trebale dogovoriti o datumu i dnevnom redu sjednice regionalnog parlamenta, na kojoj će se raspravljati o sljedećim koracima.

Sjednica regionalnog parlamenta bi mogla biti prilika i za proglašenje neovisnosti pokrajine u kojoj je 1. listopada održan referendum o odcjepljenju.

Žestoko brane svoj jezik i kulturu


Katalonci su podijeljeni oko proglašenja neovisnosti i na referendum je izašlo 43% stanovnika s pravom glasa, a autonomija je osjetljiva tema u toj sjeveroistočnoj španjolskoj regiji, u kojoj živi 7,5 milijuna ljudi.

Katalonci žestoko brane svoj jezik i kulturu i imaju kontrolu nad policijom, medijima, zdravstvom i obrazovanjem.


Upravo to bi im Madrid mogao oduzeti već u petak primjenom članka 155. ustava. Tada počinje teći rok od šest mjeseci u kojima, pod kontrolom Madrida, Katalonija gubi autonomiju sve do novih, izvanrednih izbora u kojima se bira nova vlada.

Gotovo pola milijuna Katalonaca prosvjedovalo je u subotu na ulicama Barcelone, a katalonski predsjednik Charles Puigdemont proglasio je španjolskog premijera Mariana Rajoya krivim za puč i "najgori napad na katalonski narod i institucije od vremena Francisca Franca".

>> PROGLASIT ĆE NEOVISNOST? Katalonski predsjednik: "Ne prihvaćamo mjere Madrida, žele nas likvidirati"

>> MASOVNI PROSVJEDI U KATALONIJI Puigdemont: Ne prihvaćamo mjere Madrida

Španjolska vlada svoju odluku o preuzimanju kontrole nad Katalonijom opravdala je time što je Ustavni sud ranije zabranio referendum pa zato i njegovi rezultati za Madrid nemaju nikakve pravne važnosti.

Veliki broj fotografija policijskog nasilja lažirano

"Ono što sada radimo je strogo pridržavanje našeg ustava", izjavio je jučer za BBC španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis. Odgovarajući na optužbe iz Barcelone kako je Madrid izvršio puč u toj pokrajini, kazao je: "ako postoji državni udar, to je onaj koji je izvršio katalonski predsjednik Charles Puigdemont i njegova vlada".


Dastis je ustvrdio i kako je veliki broj fotografija nasilja policije protiv prosvjednika na dan referenduma u Kataloniji bilo lažno. Španjolska vlada kasnije se ispričala zbog nasilja u kojemu je 1066 osoba zatražilo liječničku pomoć.

>> VRHUNAC KRIZE Španjolski ministar tvrdi: "Snimke policijske brutalnosti su lažne"

Politički analitičari upozoravaju kako je Madrid suočava s ozbiljnom krizom i mogućnošću da nametanje svoje kontrole Kataloniji eskalira u puno veći i ozbiljniji konflikt.

Preuzimanje vlasti silom i pasivan otpor Katalonaca

Potencijalni scenariji onoga što bi se moglo dogoditi uključuju i mogućnost da katalonska policija i državni službenici odbiju poštovati zapovijedi Madrida.

"Što će se dogoditi u tom slučaju? Madrid će vlast u Barceloni morati preuzeti silom", komentirao je situaciju Xavier Arbos Marin, profesor ustavnog prava na sveučilištu u Barceloni. "Postoji žestoka rasprava među stručnjacima o tome jesu li akcije Madrida pravedne", dodao je.

Jedan od načina pružanja otpora je i građanska neposlušnost. "Ako policija pokuša ući u neku od katalonskih institucija, dočekao bi ih pasivan otpor", kazao je Ruben Wagensberg, glasnogovornik nove aktivističke skupine En Pie de Paz.


"Gušenje sloboda i ljudskih prava"

Katalonci Rajoyevu odluku o primjeni ustavnog članka 155. opisuju kao "katastrofalnu". "To je gušenje slobode i ljudskih prava", kazao je jedan od sudionika prosvjeda u subotu na ulicama Barcelone.

Ankete pokazuju kako je ta bogata španjolska regija podijeljena u tome treba li proglasiti neovisnosti, ali svi se slažu da Katalonija previše novca daje u proračun Španjolske i Madridu.

Pročitajte više