VIDEO Plenković: Meni ne treba pomoć kao Penavi. S Bujancem sam pričao o frizuri

Foto: Index

Predsjednik HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković obratio se javnosti nakon sjednice predsjedništva te stranke.

Glavna tema presice bili su pregovori koje HDZ vodi s Domovinskim pokretom o sastavljanju nove vlade.

UŽIVO Izjave nakon sjednice HDZ-a

Posted by Index.hr on Tuesday, April 30, 2024

> TEKSTUALNI PRIJENOS

Plenković je na početku rekao da su stranačke kolege obavijestili o tijeku i dinamici pregovora za sastavljanje nove vlade. 

"Hrvatsko ratno zrakoplovstvo će biti najjače na potezu od Njemačke do Grčke", rekao je o Rafaleima. 

Kaže da je stopa inflacije najniža od jeseni prošle godine. 

Sutra lete Rafalei. Plenković je pozvao ljude da prate obavijesti MORH-a i pogledaju te avione. "Kad već imamo takve sjajne avione, red je da ih ljudi vide i dožive", kaže.

Novinarska pitanja

Upitan je o pregovorima s DP-om.

"Nastojimo približiti stavove i kad je riječ o većini u parlamentu i o strukturi nove vlade. Vode se razgovori", rekao je. 

Novinari ga pitaju o Anušićevoj izjavi da je okej to što DP ne želi SDSS u većini. 

"On je rekao da je to stav DP-a, ne HDZ-a. To je konstatacija, ne službeni stav HDZ-a", kazao je.

Upitan je i o jučerašnjoj novoj rundi pregovora s Domovinskim pokretom. 

"Jučerašnji sastanak je bio jako dobar", rekao je. 

"Sad je pauza, sutra je 1. svibnja, obljetnica Bljeska. Čut ćemo se u četvrtak, dogovorit ćemo nove sastanke", dodao je.

O Vesni Vučemilović, oporbi...

Upitan je o Vesni Vučemilović. "Ona je jasno rekla da neće ići s teško poraženim gubitnicama. Mi ćemo stalno podsjećati na afere koruptivne oporbe", rekao je. 

"Predvodnik te politike je kršitelj Ustava Milanović. Ide sad po svakom sajmu i bježi od vaših mikrofona. Sakrio se kao mali miš. Džon obraz, došao je i hvalio Rafale, a kad se trebao očitovati o Rafaleima, šutio je", kazao je.

Upitan je zašto stranačke pregovore vode u zgradi vlade, zbog čega su prijavljeni.

"Zato što nam je tamo praktičnije i zgodnije. Ništa se Banskim dvorima nije dogodilo. Pitajte Milanovića gdje se sastajao sa svojim jatacima", rekao je. Dodao je da ga ne zanima to što je GONG to prijavio Pučkoj pravobraniteljici i Povjerenstvu za za odlučivanje o sukobu interesa.

Novinari pitaju u isti glas. "Zoltane, možeš malo...? Ne treba meni pomoć kao Penavi, ali ipak", rekao je Plenković glasnogovorniku HDZ-a. Referirao se na Penavinu presicu na kojoj je DP tražio od mlade stranačke PR suradnice da moderira jer je teško izlazio na kraj s novinarima. 

O Banožiću

Upitan je o Banožiću i optužnici za nesreću u kojoj je usmrtio čovjeka. 

"Što se tiče prometne nesreće, mi smo reagirali momentalno. Nije kao neki koji su imali nesreće pa bili potpredsjednici vlade. Nemojte se smijati, nije to za smijati se", rekao je.

"Imate gradonačelnika Splita koji ima zamjenika koji je poznat po antisemitskim stavovima", dodao je. 

"Nismo se čuli danas. Čuli smo se više puta i vidjeli, posjetio sam ga u bolnici...", rekao je. 

Upitan je o fotografiji Ćipe, Dabre i Anušića.

"Pa oni su prijatelji. Ako je krizma, ne vidim nikakav problem", kazao je. 

O deratifikaciji Istanbulske konvencije

Je li DP uvjetovao deratifikaciju Istanbulske konvencije?

"Ma ne, nismo o tome razgovarali. Ta tema je apsolvirana. Ratificirana je i potvrđena. Bit te konvencije je da sprječavamo divljake i primitivce da tuku i ne daj bože ubiju članove svoje obitelji", odgovorio je. "I dalje ćemo postrožiti zakone", dodao je. 

"DP je dobio respektabilni broj mandata i s njima pregovaramo. Rješenje za postizanje parlamentarne većine se može naći", kaže. "Uvijek je u politici kompromis. Sigurno se neće dogoditi da se teško poraženi gubitnici, od kojih nitko nije čestitao, ponašaju kako su se ponašali zadnjih osam godina. Da bacaju blato i difamiraju HDZ", rekao je. 

Napao Glavaševića, a smeta mu i što i oporba pokušava sastaviti većinu

"Čak se i elektabilni Bojan (Glavašević, op.a.) javio. Čak se i on usudio javiti, koji nije uspio ući u sabor i neće ni u EU parlament", komentirao je.

Smeta mu što i dosadašnja oporba pokušava formirati većinu.

"Umjesto da kulturno kažu: 'HDZ je pobijedio, želimo vam sreću u formiranju vlade. Mi ćemo raditi četiri godine u oporbi...'

Rekao je da poraženi nemaju pravo sudjelovati u pokušajima formiranja većine.

"Teško poražena oporba, korumpirani SDP, korumpirani pojedinci manjih satelitskih stranka koji bez kompleksa godinama o HDZ-u govore jedno te isto... HDZ rješava svoje probleme, poštuje neovisnost institucija... Lažna teza da su institucije porobljene, lažna teza da je HDZ korumpiran, oni su korumpirani, možda i gore”, tvrdi Plenković i dodaje da su "to kršitelji Ustava". 

O razgovoru s Bujancem 

O čemu ste pričali s Bujancem?

"O frizuri", rekao je.

10-ak minuta?

"Ja svaki put kad se idem šišati u salon Neno, idem provjeriti tko se još šiša", pokušao je biti sarkastičan Plenković na pitanja o ćaskanju s ekstremno desnim voditeljem i agitatorom DP-a koji je plaćao prostitutke kokainom. I taj se razgovor dogodio baš dok između dvije stranke traju pregovori. 

Upitan je koliko je trajao razgovor "o frizuri", no nije htio odgovoriti. 

Pročitajte više