Katastrofalno stanje u policiji

OD POČETKA rata pa do 1994. policajcem je praktički mogao postati bilo tko. Nije se radio izbor već su gotovo svi koji su se prijavili bili primljeni.

I danas ima mnogo onih koji ni u kom slučaju ne bi trebali štititi građane. Tek od 1994. radi se stroža kontrola tko može raditi u policiji.

Stanje u policiji u središtu je pažnje nakon tragičnog događaja u petak Sesvetama, kad je policajac ubio suprugu i pokušao ubiti nadređenog. Dan nakon toga saznalo se za slučaj policajca koji je uzeo bolovanje i vršio razbojstva.

Predsjednik sindikata hrvatske policije Dubravko Jagić za Vjesnik je opisao katastrofalno stanje hrvatske policije. "U posljednjih deset godina nismo bili na sistematskom pregledu", "Jedina smo policija bez psihologa i policijske akademije."

Jagić je izjavio kako bi po Zakonu o radu sistematski pregled trebalo obavljati svake dvije godine, a vojnici i policajci svakih godinu dana. No, u posljednjih 10 godina policajci nisu bili na pregledu.

Jagić svojim primjerom objašnjava u čemu je razlika: "Sa 24 godine, kada sam ušao u policiju imao sam drugačije sposobnosti nego danas s 35 godina, drugačije sam razmišljao i sigurno sam bio spremniji".

O tome kako se postaje policijac u Hrvatskoj Jagić govori kako je potrebna ili četverogodišnja srednja škola ili policijska akademija, koja je ukinuta jer MUP do daljnjeg ne prima nove policajce.

Pročitajte više