Katolička mladež traži zabranu "Zlikavaca"

KRŠĆANSKE udruge mladih pod vodstvom patera Stjepana Fridla od HTV-a zbog navodnog vrijeđanja vjerskih osjećaja traže zabranu humoristične crtane serije "Zlikavci".

"Ako se "Zlikavci" ne prestanu prikazivati, spremni smo poslati snimku Svetom ocu da vidi kako se o njemu ovdje govori. Neprimjereno je na koji se način blati Papa, Majka božja, Isus Krist, svećenici i crkva." - izjavio je pater Fridl, inače djelatnik Radija Marije.

Katolička mladež uskoro će pokrenuti peticiju za zabranu "Zikavaca", koja će se potpisivati u župama širom Hrvatske, a najavljuju i prosvjede pred zgradom HTV-a na Prisavlju.

Peticija bi trebala krenuti sljedeći tjedan, a još ovaj tjedan mladi će katolici telefonskim pozivima pokušati izvršiti pritisak na HTV.

"Nakon prvog prikazivanja "Zlikavaca" nazvalo je 600 vjernika na HTV-ov broj za pritužbe, koji je HTV potom iskopčao." - tvrdi pater Fridl, koji kaže da bi reagirao na isti način da se radi o bilo kojoj drugoj vjeri.

Jutarnji list neslužbeno doznaje da je emitiranje "Zlikavaca" predviđeno do 24. prosinca.

Na Fridlove optužbe o vrijeđanju katoličke crkve u seriji "Zlikavci" odgovorio je producent Nedžad Haznadar: "Zlikavci su primjer besprijekorno čistog humora apsurda, pa je tako svako ozbiljno shvaćanje njih apsurdno. Namjera tog malog, 10-minutnog crtića nije bila, niti jest, niti može biti vrijeđanje bilo čijih vjerskih osjećaja. Zlikavci su samo uvrnuta zabava, percepcija stvarnosti, ali kroz apsurd."

Nešto oštriji u reakciji na inicijativu katoličke mladeži bio je Goran Pirš, idejni začetnik i autor serije "Zlikavci".

"Znakovito je da tim mladim katolicima što u duhu svoje vjere promiču ljubav, dobro i praštanje očito nije strana ni sila kad je u pitanju obračun s autorima 10-minutnog satiričnog crtanog filma. Pitam se što je sljedeće? Javni linč i spaljivanje Zlikavaca možda?" - zapitao se Pirš.

Pročitajte više