KBC Rebro se hvalilo izvrsnom pretragom, a mjesečno obrade svega deset pacijenata

Foto: KBC Rebro/Index

KBC Rebro je prije tri godine uveo novu, kako su tada kazali, revolucionarnu pretragu PET/CT s DOTATATE-om za bolesnike s neuroendokrinim tumorima koji su ranije zbog ove pretrage morali ići u inozemstvo. Predstavljajući PET/CT s DOTATATE-om, tada su s KBC-a Rebro kazali kako je vrijedno istaknuti i činjenicu da ne postoje značajnije liste čekanja za ovu pretragu te da svaki pacijent kojemu se indicira ova pretraga čeka maksimalno tri tjedna do mjesec dana.

No u stvarnosti i nije tako jer se na pretragu čeka dulje od dva mjeseca, što su nam u međuvremenu i potvrdili iz KBC-a Rebro.

Indexu se javila čitateljica čiji otac ima karcinom gušterače te metastaze na plućima. Zbog toga bi trebao što hitnije obaviti ovu pretragu, koja mu je zakazana tek za dva mjeseca. Smatra i da je s liječenjem njezinog oca trebalo krenuti puno ranije, s obzirom na to da su mu metastaze otkrivene još koncem listopada prošle godine.

"Otac mi ima karcinom gušterače koji je metastazirao na pluća, a pretragu će morati čekati i više od dva mjeseca"

"Mom ocu je još krajem listopada prošle godine primijećena upitna neoplazija pluća od dva centimetra, s tim da tada gušterača nije ni spomenuta. MSCT uređaj koji skenira toraks i abdomen je učinjen i opisana je upitna neoplazija pluća od dva centimetra te ostale erozije i lezije želuca, involutivne promjene na gušterači, nadbubrežne žlijezde, ali tvorba na gušterači nije prikazana. Sve se na koncu jako odužilo.

Napravio je sedam pretraga pluća, a da se patohistološka dijagnoza nije postavila ni do danas. Dva puta je radio rengen, bronhoskopiju isto toliko, MSCT, CT toraksa, punkciju pluća, a do 8. travnja nije postavljena dijagnoza. Riječ je o indikativnoj dijagnozi, a doktorica nam je kazala da treba napraviti još četiri pretrage, uključujući i DOTATATE, jer je htjela biti sigurna u dijagnozu. Međutim, na tu će pretragu morati čekati do 18. lipnja.

Cijela priča se odugovlači još od kraja listopada prošle godine i to je psihički jako stresno za mog oca, ali i za cijelu obitelj", ispričala nam je.

KBC Rebro: Mjesečno obradimo osam do deset pacijenata. Na pregled se čeka 69 dana

Iz KBC-a Rebro kazali su nam da se pretraga PET/CT s DOTATATE-om izvodi s radiofarmakom Galijem⁶⁸ koji proizvode sami te da se mjesečno ova pretraga radi na osam do deset pacijenata.

"Napominjemo da na postojećem PET/CT uređaju imamo samo jednu kameru koju koristimo za sve radiofarmake u okviru PET/CT dijagnostike, što donekle utječe na listu čekanja. Prema izvješću Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja KBC-a Zagreb za ožujak 2024. godine dužina čekanja na navedenu pretragu PET/CT s DOTATATE-om bila je 69 dana.

S obzirom na to da smo Vaš upit zaprimili danas, pretpostavljamo da je i zahtjev za termin podnesen danas, što bi značilo da se radi o manje od 69 dana čekanja.

U slučaju da netko od pacijenata naručenih prije navedenog gospodina odustane od ove pretrage, gospodin će biti pozvan i ranije, kao što je uobičajena praksa u KBC-u Zagreb", kazali su nam.

Ranije iz Rebra poručili da će se na pretragu čekati maksimalno mjesec dana

PET/CT DOTATE predstavljen je 2021. godine, a tada su iz KBC-a Rebro kazali da je riječ o vrhunskom dostignuću njihovih stručnjaka koje Klinički zavod za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja, PET/CT centar i KBC Zagreb svrstava među najnaprednije ustanove u Europi.

"U posljednjih pet godina uspješno su provedena dva dvogodišnja projekta s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), čija je svrha bila edukacija zaposlenika Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja o novim metodama nuklearne medicine u dijagnostici i liječenju onkoloških bolesti.

Kroz desetak znanstvenih posjeta i stipendija, specijalizanti i specijalisti nuklearne medicine, radiokemičari, biokemičari i fizičari su uspješno educirani u području Ga-68 PET/CT dijagnostike i terapije obilježenim peptidima u velikim kliničkim centrima u Innsbrucku, Londonu i Liverpoolu.

Kroz zajedničke aktivnosti Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja, KBC-a Zagreb i IAEA-e nabavljena je potrebna oprema, opremljen poseban Ga-68 laboratorij i instaliran uređaj za produkciju i sintezu Ga-68 obilježenih peptida te Ge/Ga-68 generator.

U svemu ovome važno je istaknuti značajnu potporu Ministarstva zdravstva i HZZO-a, koji je odobrio nove DTP postupnike s Ga-68 radiofarmacima i tako omogućio dostupnost tih pretraga korisnicima zdravstvenog sustava. U ovom trenutku imamo već šest radiofarmaka koje je HZZO odobrio kao zasebne pretrage za PET/CT dijagnostiku (F-18 FDG, F-18 Kolin, F-18 DOPA, F-18 Flutemetamol i sada najnovije Ga-68 DOTATATE i Ga-68 PSMA).

Takva impresivna lista PET/CT pretraga koja je pokrivena i dostupna našim bolesnicima svrstava naš Klinički bolnički centar i našu državu u sam europski vrh PET/CT dijagnostike", kazali su tada istaknuvši da je vrijedna činjenica i to što "ne postoje značajnije liste čekanja za ovu pretragu."

"Svaki pacijent kojemu se indicira ova pretraga čeka maksimalno tri tjedna do mjesec dana", stoji na službenim stranicama Rebra. 

Pročitajte više