KBC Rijeka: Smanjenje troškova ugrožava pacijente

NA TERAPIJU skupim lijekovima koji se plaćaju iz bolničkog paušala prema novoformiranoj listi na Klinici za onkologiju KBC-a Rijeka čeka se dva mjeseca, rekla je predstojnica te klinke dr. Marija Petković.

Petković je rekla da su u ovom trenutku u riječkoj bolnici zbog listi čekanja kao posljedica nedostatnih bolničkih sredstava najugroženiji životi oboljelih od raka pluća i gastrointestinalnih karcinoma, te da bi se uskoro u tu skupinu mogle svrstati i žene s karcinomom dojke.

"Ne mogu preuzeti odgovornost za ovakvo liječenje na sebe"


"Doista ne mogu prihvatiti tvrdnju da se terapija kod nas daje i kad treba, i kad ne treba. U svom radu susrećem teško bolesne pacijente i njihove obitelji, a njima se ne može naprosto poručiti: 'Idite kući umrijeti'. Više sam puta isticala da metastatska bolest uz današnju terapiju ne znači istovremeno i smrtnu presudu. Primjerice, nedavno nam je umrla jedna pacijentica koja se kod nas od metastatskog karcinoma dojke liječila 15 godina. Umrla je od moždanog udara. Također, ne slažem se s izjavom da dajemo lijek onome kome više ne treba jer postoji nešto što se zove palijativna terapija koja je prihvaćena posvuda u svjetskoj medicini. Mi onkolozi se u tom slučaju zalažemo za pravo na dostojanstvenu smrt i gledamo to drugačije od ravnatelja", rekla je za Novi list, najavivši ostavku na svoju funkciju jer, kako kaže, ne može preuzeti odgovornost za ovakvo liječenje na sebe.

"Licemjerno je takvo izbjegavanje trošenja sredstava"

Petković posebno licemjernim stavom smatra mahanje listom skupih lijekova kao načinom za izbjegavanje trošenja bolničkih sredstva. Osim što na listi skupih lijekova nedostaju brojni lijekovi prijeko potrebni u onkološkoj terapiji, bolnicom trenutačno kola neslužbeno izvješće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prema kojem će lista skupih lijekova praktički nestati kad su u pitanju citostatici. Navodno će na novoj listi skupih lijekova biti zadržana svega četiri citostatika, a među njima su sutent i herceptin.

Ostavku na svoju funkciju već je ranije ponudio dr. Žarko Mavrić, predstojnik Klinike za internu medicinu kojoj zbog Odjela gastroenterologije i terapije onkoloških pacijenata nedostaje oko 1,2 milijuna kuna, a ako se tome pridodaju i potrebe drugih odjela, cjelokupan iznos se približava svoti od dva milijuna kuna manjka u sustavu koji trenutačno raspolaže s 4,2 milijuna kuna namijenjenih lijekovima i potrošnom materijalu. Ravnatelj KBC-a nije prihvatio njegovu ostavku, piše Novi list.

Pročitajte više