Kina deklasificirala diplomatske dokumente iz 40-ih i 50-ih godina

KINESKA vlada je objavila da je skinula oznaku tajnosti s nekoliko tisuća diplomatskih dokumenata iz 40ih i 50ih godina prošlog stoljeća, objavila je službena novinska agencija Xinhua.

Među prvih 10.000 povjerljivih dokumenata iz diplomatske arhive ministarstva vanjskih poslova nalaze se i telegrami o uspostavi diplomatskih odnosa s Moskovom, nakon završetka komunističke revolucije u Kini 1949., dodaje agencija, i precizira da je većina dokumenata iz razdoblja od 1949. do 1955 godine.

Tu su još i direktive i govori nekadašnjeg premijerea Zhou Enlaija, koji je također obnašao i dužnost ministra vanjskih poslova.

Zasad još nije poznato hoće li će se među dokumentima naći i materijali koji se odnose na neka izrazito osjetljiva pitanja, poput Korejskog rata (1950-53) kada se Kina, na strani Sjeverne Koreje, borila protiv postrojbi UN-a predvođenih Amerikancima.

Prema pisanju službenog komunističkog glasila, ova je odluka vlade "naznaka društvenog napretka i otvaranje zemlje prema svijetu".

Dosjei se deklasificiraju sukladno zakonu koji nalaže da se s povjerljivih dokumenata, skida oznaka tajnosti nakon 30 godina. Međutim, neki su materijali i stariji od 50 godina, pa nije jasno zašto ranije nisu dani na uvid javnosti.

(Hina) vk dj

Pročitajte više