Kina i SAD započeli dvodnevne razgovore

Kina i SAD započeli su u ponedjeljak dvodnevne razgovore o stanju sigurnosti u Tajvanskom tjesnacu i šesterostranim pregovorima sa Sjevernom Korejom, javljaju agencije.

U razgovorima sudjeluje zamjenik pomoćnika ministra obrane za istočnu Aziju i Pacifik Richard Lawless, koji je bio izaslanik u pregovorima o povlačenju američkih snaga, smještenih u Južnoj Koreji, s granice sa Sjevenom Korejom. Za sada medijima nisu poznati kineski sugovornici Lawlessa.

Kineska novinska agencija Xinhua tek je šturo javila da su ministarstva obrane dviju zemalja započeli "svoj prvi dijalog posvećen određenom političkom pitanju".

Diplomatski izvori javljaju da Kina predlaže održavanje radnih pregovora sa Sjevernom Korejom kako bi se ponovo otvorio put za šesterostrane pregovore u kojima bi sudjelovali SAD, Kina, Sjeverna i Južna Koreja, Rusija i Japan.

Što se Tajvana tiče, SAD službeno zagovora načelo jedne Kine ali opetovano ističe da će sve učiniti kako bi zaštitio Tajvan, zemlju koja je opskrbljena uglavnom američkim oružjem.

(Hina) xvk ysd

Pročitajte više