KINA U BIJELOJ KNJIZI BRANI SVOJ NAPREDAK NA PODRUČJU LJUDSKIH PRAVA

Kineska vlada u utorak je objavila bijelu knjigu kako bi obranila svoju politku u području ljudskih prava, dok su istovremeno SAD povjerenstvu UNa predložile nacrt rezolucije kojom se traži osuda Pekinga zbog nepoštivanja ljudskih prava.



Dokument na 40 stranica, nazvan "Napredak Kine za obranu pitanja ljudskih prava 2003. godine", posvećen je dijelom naporima koje vlada čini na socijalnoj zaštiti i pravnim mjerama za stvaranje mehanizma kontrole nad različitim administrativnim razinama.

Izvješće kineske vlade napravljeno je kako bi se "međunarodnoj zajednici pomoglo u boljem razumijevanju situacije ljudskih prava u Kini". U kineskoj bijeloj knjizi objavljen je i veliki broj statističkih podataka o gospodarskom i socijalnom razvoju tijekom prošle godine.

"Godine 2003., narodne vlade uspostavile su sustav glasnogovornika na svim razinama", stoji u poglavlju posvećenom slobodi tiska.

Kineska vlada u svojoj bijeloj knjizi priznaje da "usprkos činjenici da je Kina uložila velike napore na zaštiti i promicanju ljudskih prava, još uvijek se puno toga može poboljšati uzimajući u obzir da je Kina zemlja u razvoju s velikim brojem stanovnika". Kina prema posljednjem popisu stanovništva ima 1,3 milijardi stanovnika.

Kineska vlada, u svojoj bijeloj knjizi, obećaje "nastavljanje poduzimanja aktivnih i djelotvornih mjera" kako bi se bolje zaštitila osnovna ljudska prava.

U dokumentu se ističe da se ljudska prava po prvi puta spominju i u kineskom ustavu "nakon amandmana kojeg je 2003. godine predložio središnji odbor kineske Komunističke stranke".

"Kineska vlada najveći prioritet daje životu, zdravlju i osnovnim ljudskim pravima", kaže se u kineskoj bijeloj knjizi, gdje se objašnjava da su "osnovna ljudska prava" hrana, odjeća i stanovanje.

SAD su 22. ožujka objavile podnošenje nacrta rezolucije protiv Kine tvrdeći da su "razočarani" angažmanom kineskih vlasti u borbri protiv kršenja ljudskih prava.

Kineska vlada na to je živo reagirala i objavila da prekida dijalog o tom pitanju s Washingtonom.

Povjerenstvo za ljudska prava UN-a 15. ožujka u Ženevi je započelo svoje godišnje zasjedanje koje će trajati do 23. travnja.



(Hina) xnab ysd

Pročitajte više