Kina više nije među glavnim stranim ulagačima u Njemačkoj

Ilustracija: 123rf

BROJ novih kineskih poduzeća u Njemačkoj opada četvrtu godinu zaredom. I dok se Peking više fokusira na domaće tržište, najveći strani investitor u Njemačkoj je SAD.

Ekonomski angažman Narodne Republike Kine u Njemačkoj neprestano opada. Azijska supersila prvi put nakon deset godina nije među tri najvažnija strana ulagača u Njemačkoj: prošle godine su samo 154 kineske kompanije otvorile svoje podružnice u Njemačkoj. To proizlazi iz podataka državne agencije za razvoj poslovanja u Njemačkoj pod nazivom Trade & Invest (GTAI).

Ovaj negativni trend primjetan je već neko vrijeme. Robert Hermann, generalni direktor Trade & Investa (GTAI), kaže kako "pad broja kompanija iz Kine koje se nastanjuju u Njemačkoj traje već četiri godine”. "Dok je u 2016. ovdje bila 281 kompanija, taj se broj sada gotovo prepolovio."

Prvi put otkako je prije jedanaest godina počelo prikupljanje podataka o stranom investiranju, Kina više nije među top 3 ulagača u Njemačkoj, nego je na četvrtom mjestu. SAD je opet na prvom mjestu (302 projekta), a slijede Velika Britanija (185) i Švicarska (184).

Oni na vrhu brane svoju poziciju

"SAD je i dalje najvažnija zemlja iz koje dolaze strane investicije u Njemačku", kaže direktor GTAI-ja Hermann. Tome je doprinijela i tamošnja porezna reforma. "Zahvaljujući toj reformi kompanije imaju više kapitala, koji koriste za ulaganje i širenje poslovanja", rekao je izvršni direktor GTAI.

Britanski investitori trenutno sve više ulažu i učvršćuju svoje pozicije u Njemačkoj. Od 2016. - godine referenduma o Brexitu, neprestano se povećava broj britanskih firmi koje se nastanjuju u Njemačkoj. "To nije nešto što ima veze samo s Brexitom", rekao je Hermann. "Tu su i britanske kompanije koje se žele proširiti i učvrstiti u kontinentalnom dijelu Europe.”
 
Peking ulaže u domaće tržište

Kada je riječ o razlozima smanjenja interesa Pekinga za Njemačku, direktor GTAI-ja Hermann kaže da "kineska vlada, koja regulira izvoz kapitala, sve više obraća pažnju na to da se usredotoči na ulaganja u vlastitu državu". U Kini je u posljednje vrijeme ekonomija rasla sporije nego u tri desetljeća ranije zbog trgovinskog spora sa Sjedinjenim Državama. "Prema tome, fokus je više na vlastitoj zemlji, što znači da se inovacije i infrastruktura tamo najviše promoviraju", rekao je Hermann.

To, prema analizi GTAI-ja, objašnjava pad kineskih investicija u Njemačkoj. Kina još uvijek ulaže mnogo novca u istraživanje, razvoj i proizvodnju u Njemačkoj. To područje čini gotovo četvrtinu kineskih investicija i još uvijek se radi o natprosječnom obimu ulaganja.

Manje investicija, više radnih mjesta

U Njemačkoj se 2019. godine nastanila 1851 strana kompanija. Iako se apsolutni broj tvrtki i njihovih ogranaka smanjio za oko 10 posto u odnosu na rekordnu 2018. godinu, broj planiranih radnih mjesta se znatno povećao - s 24.000 u 2018. godini na 42.000 u prethodnoj godini.

To je povezano s velikim projektima kao što su podizanje tvornice električnih automobila Tesla u Brandenburgu, izgradnja pogona kineskog proizvođača automobila Geely u Hessenu i otvaranje kineske kompanije za proizvodnju akumulatora Catl u Tirinškoj. Ukupna svota investicija je također porasla: s 4,8 milijardi eura u 2018. godini na 5,1 milijardu eura. Većina investitora dolazi iz sektora informatičke i komunikacijske tehnologije, a slijede korporacijski i financijski servisi i branša robe široke potrošnje.

"Atraktivna za strana ulaganja"

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier vidi te brojke kao potvrdu za Njemačku kao atraktivnu lokaciju za poslovanje: "Uz uspješne nagodbe i poslovne aranžmane poput podizanja postrojenja za proizvodnju automobila marke Tesle, pokazali smo da Njemačka kao industrijska lokacija spada u apsolutni svjetski vrh i da je u međunarodnim okvirima itekako uvjerljivo odredište."

Trenutna kriza je globalno gospodarstvo odvelo u recesiju. Prema Altmaieru, sada je posebno važno "stvoriti okvirne uvjete za provedbu strukturalnih reformi kako bismo se brzo mogli vratiti u fazu uspona. To privlači i strane investicije, koje su u našoj zemlji dobrodošle".

Zbog globalne recesije kao posljedice pandemije koronavirusa, investicije će se ove godine vjerojatno još više smanjiti. "Bilježimo veliki pad potražnje", izjavio je stručnjak iz GTAI-ja Achim Hartig. Samo je u prvom tromjesečju 2020. proizvodnja opala za čak 17 posto.

Pročitajte više