Kineska komisija za inspekciju discipline utjeruje strah u kosti činovnicima

Foto: FaH

CENTRALNA komisija za inspekciju discipline moćna je institucija kineskog režima i njegovog predsjednika Xi Jinpinga.

Njeni inspektori upadaju u državne agencije kao i u korporativne uprave, ispituju moćne dužnosnike i kritiziraju ih zbog nedovoljne revnosti. Ali prije svega zahtijevaju beskompromisnu odanost Komunističkoj partiji i predsjedniku Jinpingu.

Iako je bolje poznata kao anti-korupcijska agencija, Komisija se sve više bavi nadzorom lojalnosti i predanosti partijskih kadrova vodstvu i njegovom političkom programu, izvještava New York Times

Jinping će se usredotočiti na partijsku stegu

Očekuje se da će se predsjednik Jinping na zasjedanju Centralnog komiteta vladajuće Komunističke partije, koje je počelo jučer, usredotočiti upravo na pitanje partijske stege i njenog nametanja od vrha prema dnu. Izgledno je da će Komitet izdati nove propise o sveobuhvatnom i strogom partijskom menadžmentu.

Komisija će tako dobiti još veći autoritet za provođenje svojih "kontrola političkog zdravlja", kako ih sama naziva. Njihove inspekcije, koje utjeruju strah u kosti ministrima i direktorima državnih kompanija, postale su pravi ritual javnog prekoravanja i pokajanja činovnicima koji su "zgriješili". Tajnik komisije Wang Quishan znakovito je poručio dužnosnicima da će odsad za njih "crvenilo u licu i znojenje biti normalno".

Komisija već ima autoritet za zatvaranje dužnosnika bez sudskog naloga. Wang je, uz Jinpingovu podršku, ukinuo institucionalna ograničenja u obračunu s korupcijom koja se razmahala od ekonomske liberalizacije devedesetih.

"Čitava partija mora čuvati autoritet partijskog centra"

Quishan se smatra glavnim političkim saveznikom Jinpinga, koji bi trebao dobiti drugi petogodišnji mandat od Partije. Jinpingovim riječima, "čitava partija mora čuvati autoritet partijskog centra". Njih dvojica su se upoznali još kao mladići na radnim akcijama u vrijeme Maove Kulturne revolucije.

Glavni razlog za forsiranje lojalnosti je strah vodstva od raspada partije. "Obnovom disciplinirane hijerarhijske partijske organizacije se želi izbjeći kolaps koji su Jinping i ostali lideri vidjeli u slučaju Sovjetskog Saveza", tvrdi politička znanstvenica sa sveučilišta Duke Melanie Manion.

"Izazov koji nas najviše brine dolazi iznutra, iz Narodne Republike Kine i iz naše vlastite partije", poručio je Wang svojim inspektorima na sastanku čiji transkript je procurio na internet.

Korupcija kao simptom propadanja kontrole u partiji

Wang i Jinping vide korupciju kao simptom propadanja kontrole u partiji koju prati razočaranje i otpor politici vodstva te stvaranje nelojalnih klika. S druge strane, upozorava profesor na Bečkom sveučilištu Ling Li, "antikorupcijska kampanja stvorila je mnogo nezadovoljstva i demotivacije među javnim dužnosnicima". On dodaje kako je svrha "političke discipline da suzbije nezadovoljstvo i obnovi motivaciju za javnu službu".

Ipak, neprestane inspekcije i zahtjevi za pokoravanjem negativno su utjecale na moral i inicijativu javnih službenika, što su počeli primjećivati čak i državni mediji i Jinpingove pristaše.

"Od prošle godine, naša politika je postala vrlo opterećena tjeskobom, a predsjednik Jinping se suočava s pasivnim otporom diljem zemlje. Nitko se ne protivi, ali nitko ne čin ništa", upozorava Jin Canrong, politički znanstvenik sa Sveučilišta Renmin u Pekingu.

Pročitajte više