Kinezi o američkom dogovoru: Danas je umrla država blagostanja kapitalističkog sistema!

"PRIJE je riječ o svojevrsnom političkom spektaklu nego o temeljitom dogovoru", prokomentirana je vijest da su Amerikanci postigli dogovor o povećanju limita zaduženosti na kineskoj televiziji. Kinezi naime smatraju kako će se politički teatar nastaviti i u budućnosti, jer je ovaj dogovor puko odgađanje problema, čija se suština sastoji u tome da SAD naprosto više ne može  kontrolirati svoj deficit.

Kinezi mogu izgubiti milijarde dolara

Valja naglasiti kako situacija s američkim dugom zapravo najviše brine Kineze jer prema službenim podacima Kina je najveći vjerovnik SAD-a s oko 1.16 bilijuna dolara obveznica ministarstva financija. Oni se tako s pravom brinu zbog načina na koji SAD rješava svoje financijske probleme, jer na kraju krajeva, oni i jesu najveći vjerovnici američkog duga, koji čini znatan postotak kineskih rezervi. 

Američki bankrot značio bi i snažnu devalvaciju tih sredstava, na čemu bi Kina izgubila milijarde dolara. Osim toga, financijski krah američkog stanovništva uništio bi najvažnije tržište kineske izvozne ekonomije.

Rezultat smrti države blagostanja

"Američki problem s deficitom je naposljetku rezultat smrti države blagostanja u kapitalističkom sistemu koji priznaje samo 'čisto' tržište. I jedno i drugo su ideali u koje vjeruju znatni dijelovi populacije, i o kojima nisu spremni pregovarati. Ovaj će sukob u skoroj budućnosti ponovno izaći na površinu unatoč tome što je privremena pat pozicija okončana, a to je i lekcija iz koje i druge zemlje moraju učiti. Najbolje što zemlja može učiniti jest da obuzda takve sukobe te se više osloni na domaću ekonomiju i budući rast", kazao je Yao Yang, direktor Kineskog centra za ekonomsko istraživanje.

Što su zapravo dogovorili republikanci i demokrati?

A što zapravo stoji u ovom "kompromisnom" planu koji nikog u potpunosti ne zadovoljava? Kao prvo, limit zaduživanja bit će povećan između 2.1 i 2.4 bilijuna dolara. To podrazumijeva instant povećanje od 400 milijardi, koje će spasiti SAD da ne propusti platiti dospjele financijske obveze, a onda dodatnih 500 milijardi dolara poslije rujna.

Nakon što se na kraju godine propišu dubinski rezovi u novom proračunu, plafon zaduživanja povećat će se za dodatnih 1.2 do 1.5 bilijuna dolara. To bi trebalo pokriti potrebe američke riznice za posuđivanjem do 2013. godine.


Državna potrošnja bit će smanjena za 2.4 bilijuna u sljedećih deset godina. Od toga bi odmah na snagu trebala stupiti ograničenja od 917 milijardi dolara, a do kraja godine će se odlučiti na čemu će se još uštedjeti 1.2 do 1.5 bilijuna dolara. Tu će uštede dolar za dolar pratiti povećanje limita zaduživanja. O toj "drugoj rundi" smanjivanja deficita odlučit će zajednički nepristrani kongresni odbor. Ta dvostranačka komisija i u budućnosti će kontrolirati javnu potrošnju i provođenje mjera koje su usuglašene.

Jedno od važnijih pitanja, naknade za one koji su duži vremenski period nezaposleni, nije obuhvaćeno ovim dogovorom. 

Nema pravih dobitnika ni gubitnika

Obama ne može u potpunosti biti sretan  s postignutim dogovorom, jer će morati drastično srezati socijalna davanja, što će direktno pogoditi veliki dio njegovog glasačkog tijela. Istovremeno, nije uspio njegov plan o povećanju poreza za bogate kako bi se smanjio deficit. Međutim, jednu je važnu stvar osigurao, a to je mir do izbora koji će se održati sljedeće godine. Da je prošao republikanski plan, Obama bi istu situaciju imao za nekoliko mjeseci, što bi vjerojatno podrazumijevalo nove ucjene i rezanja, a to bi dovelo u pitanje mogućnost Obaminog reizbora. 

S druge strane, republikanci, a pogotovo konzervativci iz Tea Partyja, mogu biti zadovoljni što nisu povećani porezi, ali osjećaj da Obami nisu zadali dovoljno snažan udarac zasigurno će ostati prisutan. Osim toga, dogovoreno je smanjenje vojnih izdataka, čemu su se republikanci protivili.

Hoće li prevladati razum ili politikantstvo?

Međutim još nije gotovo, kao što je i sam Obama sinoć rekao, jer dogovor mora odobriti i Kongres. Zastupnici će večeras glasovati o dogovoru za podizanje limita zaduženosti koji će SAD "zadržati iznad vode". Senat će prvi glasati o prijedlogu zakona, te se očekuje da će biti prihvaćen relativno glatko.



Glasovanje u Zastupničkom domu moglo bi biti puno zanimljivije, jer je spektar različitih političkih interesa u njemu puno bolje izražen. Ovaj nepristrani plan će u ovom domu imati i nepristranu publiku, to jest potporu. Plan koji se temelji na kompromisu, i koji nikog u potpunosti ne zadovoljava, vjerojatno će dobiti potporu centralno orijentiranih struje u obje stranke, ali pitanje je hoće li to biti dovoljno.

Sigurno je da ništa nije sigurno

Ukoliko zastupnici desnog Tea Partyja glasuju protiv prijedloga to neće biti iznenađenje za nikoga, ali problem za Obamu bi mogla predstavljati činjenica da čak ni Nency Pelosi, predstavnica demokrata u Zastupničkom domu, nije sigurna da će dati svoj glas za ovaj plan. Osim toga, kazala je kako joj ne pada na pamet "prisiljavati" svoje zastupnike da mu daju potporu.

Za danas je najavila sastanak demokratskih zastupnika u Zastupničkom domu kako bi razgovarali o paketu novih mjera te upozorila da ondje ne bi trebalo biti ništa što će pogoditi beneficije i radničku klasu. "Možda svi podržimo plan, a možda ga ne podrži nitko", rekla je.

Pročitajte više