Kirgistan i Tadžikistan međusobno se optužuju za napade teškim naoružanjem na granici

Ilustracija: Shutterstock

KIRGISTAN i Tadžikistan međusobno se optužuju za upotrebu teškog naoružanja poput tenkova i minobacača u sukobu na granici u kojem je dosad živote izgubilo najmanje troje ljudi, a ozlijeđeno ih je 27. 

Kirgistanska granična straža tvrdi da su snage Tadžikistana opet pucale na nekoliko njezinih položaja na spornoj planinskoj granici te da su pritom koristile tenkove, oklopne transportere i minobacače. 

Tadžikistan pak optužuje snage Kirgistana za granatiranje s teškim naoružanjem njegovih položaja i sedam sela na istom području, poznatom zbog svoje komplicirane etničke geografije koja je prošle godine gotovo rezultirala otvorenim ratom. 

Snage na granici kažu da je najavljeno primirje propalo

Vlasti tadžikistanskog grada Isfare objavile su da je ubijen jedan civil, a još troje je ozlijeđeno. Kirgistan izvještava o 18 ozlijeđenih s noći na petak u južnoj provinciji Batken, koja ima i eksklavu Voruh. 

Ministri vanjskih poslova dviju strana razgovarali su o sporu, objavila je vlada u Biškeku, no snage na granici tvrde da je primirje već propalo. 

Guverneri susjednih pokrajina dviju država trebali bi se sastati na granici u novom pokušaju postizanja mira, a razgovarat će i njihove sigurnosne službe. 

Sukobi na granici dviju sovjetskih republika se brzo riješe

U isto vrijeme kirgistanski predsjednik Sadir Žaparov i tadžikistanski predsjednik Emomali Rahmon na skupu su Šangajske organizacije za suradnju u Uzbekistanu, gdje su u četvrtak snimljeni na zajedničkoj fotografiji. 

Sukobi na neprecizno određenoj granici između dviju sovjetskih republika su česti, no u pravilu se brzo i riješe.  Obje države imaju ruske vojne baze i održavaju bliske odnose s Moskvom, koja je ovog tjedna pozvala na prekid sukoba. 

Pročitajte više