Kirurzi i dandanas koriste nacistički anatomski atlas

Foto: Amazon

KADA je neurokirurginja dr. Susan Mackinnon trebala pomoć prilikom jedne neurološke operacije, posegnula je za priručnikom anatomije iz sredine 20. st. Zahvaljujući složenim ručno crtanim ilustracijama - koje su pokazivale ljudsko tijelo u slojevima - dr. Mackinnon, sa Sveučilišta Washington u St. Louisu, uspjela je dovršiti operaciju, javlja BBC.

Knjiga se može kupiti online 

Mackinnon je koristila Pernkopfovu topografsku anatomija čovjeka koja se smatra najboljim svjetskim ilustriranim atlasom iz područja anatomije. Knjiga je bogatija od svih ostalih takvih atlasa, u smislu pozornosti koju su njezini ilustratori dali detaljima i upotrebi boje.

Koža, mišići, tetive, živci, organi i kosti prikazani su do najsitnijih mogućih detalja. Ova knjiga, koja se često naziva i Pernkopfov atlas, više nije u tisku i postoji svega u nekoliko rabljenih primjeraka koji se prodaju za nekoliko tisuća funti preko interneta.

Ipak, unatoč njezinoj visokoj cijeni, malo tko bi je s ponosom izložio na svojoj polici klinike, knjižnice ili kuće. Razlog tome je što je knjiga rezultat nacističkih eksperimenata izvođenih na tijelima stotina ubijenih ljudi. Naime, izrezana i secirana tijela nacističkih žrtava prikazana su na tisućama stranica ovog atlasa.

Etička pitanja

Oko upotrebe Pernkopfovog atlasa znanstvenici se i danas spore iz etičkih razloga. Dr. Mackinnon kaže da se osjeća nelagodno zbog čitave priče koja stoji iza ove knjige, ali da je njezino korištenje presudno u smislu "etičnosti kirurškog posla" i da bez takve etike ne bi mogla raditi svoj posao.

Rabin Joseph Polak, profesor iz područja zdravstvenog prava koji je i sam preživio Holokaust, smatra da je knjiga "moralna enigma" jer je izvedena iz "stvarnog zla, ali može se koristiti u službi dobra".

Tko je Eduard Pernkopf?

Knjiga je rezultat 20-godišnjeg rada nacista i liječnika Eduarda Pernkopfa koji se uspinjao na društvenoj ljestvici zahvaljujući podršci koju je dao stranci Adolfa Hitlera. Kolege su ga opisale kao "gorljivog" nacionalsocijalista koji je od 1938. nosio nacističku uniformu i radio apsolutno svaki dan.

Kad je postao dekanom medicinskog fakulteta na Sveučilištu u Beču, otpustio je sve Židove, uključujući i tri nobelovca. Godine 1939. novi zakon Trećeg Reicha osigurao je da se tijela svih pogubljenih zarobljenika odmah šalju u najbliži anatomski odjel radi istraživanja i podučavanja.

U tom je razdoblju Pernkopf radio 18 sati na dan, rasijecajući leševe, dok je tim umjetnika oslikavao njihova tijela. U nekim trenucima je Institut za anatomiju bio toliko pun tijela da su pogubljenja bila odgađana.

Prikaz ilustracija iz Pernkopfova atlasa (Foto: Amazon)

Ilustracije prikazuju ubijena tijela nacističkih žrtava 

Dr. Sabine Hildebrandt s Harvarda kaže kako barem polovica od 800 slika u atlasu dolazi od seciranih tijela političkih zatvorenika. U knjizi su i tijela homoseksualaca i lezbijki, Roma, političkih disidenata i Židova.

U prvom izdanju atlasa, objavljenom 1937., su potpisani i ilustratori Erich Lepier i Karl Endtresser te su na njemu i nacističke oznake. Čak je i izdanje, na engleskom jezika u dva sveska, iz 1964. godine zadržalo originalne potpise, uključujući spomenute nacističke simbole.

Kasnija izdanja su izbacila nacističke oznake. Tisuće primjeraka atlasa prodane su diljem svijeta, a preveden je na pet jezika. Predgovori i uvodi, u raznim izdanjima, ove knjige opisuju "slikovno impresivne crteže ... i izvanredna umjetnička djela", istovremeno izbjegavajući spomenuti njezinu krvavu prošlost.

Istina izašla u javnost tek 90-ih

Tek su devedesetih godina 20. st. studenti i znanstvenici počeli postavljati pitanja ​​tko su ljudi iz atlasa. Nakon otkrivanja brutalne povijesti knjige priručnik je prestao izlaziti 1994. godine. Kraljevski koledž kirurga kaže da se atlas ne koristi u Velikoj Britaniji, osim što ga knjižnice čuvaju u povijesne svrhe.

No, nedavno istraživanje neurokirurga i njihove upotrebe ove knjige je pokazalo da njih 59 posto zna za ovaj atlas, dok ih je 13 posto priznalo da knjigu koristi. Od anketiranih korisnika knjige čak njih 69 posto je reklo da im korištenje ove knjige ne izaziva neugodu, 15 posto ih se osjeća neugodno, dok je njih 17 posto bilo neodlučno. 

Dr. Mackinnon kaže da je knjiga posebno korisna za složene operacije jer joj pomaže "uočiti koji od mnogih tanahnih živaca, koji prolaze kroz naše tijelo, potencijalno uzrokuju bol". 

Ona nadodaje i iduće: "Kad sam postala svjesna lošeg i strašnog podrijetla ovog atlasa, počela sam ga držati zaključanog u ormaru svoje radne sobe."

Dr. Susan Mackinnon (Foto: Washington University School of Mecidine in St. Louis: Department of Surgery)

Je li etično upotrebljavati ovu knjigu?

Prošle godine su rabin Polak i povjesničar medicine i profesor psihijatrije Michael Grodin pripremili svojevrsni znanstveni odgovor o moralnim dvojbama u upotrebi ove knjige, odnosno odgovorili su na pitanje je li etično koristiti ju atlas. U svom odgovoru koristili su se iskustvom dr. Mackinnon.

Zaključili su da bi židovske vlasti dopustile upotrebu slika iz atlasa za spašavanje ljudskih života - pod uvjetom da je poznata povijest knjige i da se tako žrtvama priušti dio dostojanstva koje zaslužuju.

Polak je nadodao da je dr. Mackinnon zatražila savjet vezan uz upotrebu ove knjige i da joj je dao preporuku da se atlas može koristiti u dobre svrhe, poput izlječenja. 

Pernkopf nikada nije optužen

Pernkopf je uhićen nakon rata i otpušten sa Sveučilišta. Tri godine je proveo u savezničkom radnom logoru, ali nikada nije optužen ni za jedan zločin.

Nakon puštanja na slobodu vratio se na Sveučilište i nastavio s radom na atlasu, izdavši treći svezak 1952. godine. Umro je 1955., neposredno prije objavljivanja četvrtog sveska. Više od 60 godina poslije ovaj je atlas još uvijek jedan od najboljih izvora za anatomske i kirurške radove.

Drugačija mišljenja

Dr. Jonathan Ives, bioetičar sa Sveučilišta u Bristolu, slaže se da je atlas "nevjerojatno detaljan", ali nadodaje da je ozloglašen "strašnom prošlošću". "Ako ga koristimo i upotrebljavamo njegove dobrobiti, nekako smo u tome svemu sudionici", kaže on.

Za dr. Mackinnon atlas je sredstvo kojim radi, čak i ako ima takvu strašnu prošlost.

Pročitajte više