Klisović: Svođenje žene na objekt zadovoljenja potreba muškarca neće proći u Zagrebu

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović (SDP) u intervjuu za Hinu najavljuje donošenje Rezolucije o Zagrebu - sigurnim mjestom za žene, kojom će koalicijska vlast u Zagrebu jasno ukazati na smjer kojim će Zagreb ići u pogledu rodne ravnopravnosti i prava žena.

"Ona je politička izjava koja sadrži vrijednosti za koje ćemo se nastaviti zalagati, promicati i štititi ih. Nešto od čega nećemo odustati kao Grad, kao ljudi. Njezina provedba znači kvalitetniji život svake građanke i građanina našega grada", rekao je Klisović.

"Poruka muškarcima koji molitvama zazivaju čedne žene iz prošlog svršenog vremena"

Kaže da je rezolucija o proglašenju Grada Zagreba sigurnim mjestom za žene poruka svim onim muškarcima i organizacijama koji kroz različite verbalne makinacije, manipulacije i molitve zazivaju "čedne žene" iz prošlog svršenog vremena, a pod kojim podrazumijevaju poslušne i muškarcu podređene žene.

"To je poruka da Zagreb tim smjerom neće ići. Svođenje žene na obespravljeni objekt odnosa, na sredstvo zadovoljenja muškarčevih potreba, neće više nikada proći u Zagrebu", ističe Klisović.

"Takvo ponašanje nije tradicija, već su to predrasude"

Kaže da je s tom vrstom ponašanja utemeljenog na stereotipima, što se vlasti u Zagrebu tiče, gotovo. "Takvo ponašanje nije nikakva tradicija, već su to predrasude na kojima počiva rodna neravnopravnost i nasilje te kršenje prava žena. To su stereotipi koji su se uvukli u naše društvo i s njima moramo raščistiti jednom zauvijek", rezolutan je Klisović.

Dodaje da su ravnopravnost svih ljudi te promicanje i zaštita prava svakog čovjeka vrijednosti od kojih neće odustati i na kojima temelje svoju politiku.

"Dio žena se ne osjeća sigurno i ugodno"

"Želimo Zagreb učiniti sigurnim gradom za žene. Znamo da se jedan dio žena ne osjeća sigurno i ugodno, a to nam pokazuju i podatci zagrebačke policije koji govore o porastu kaznenih dijela nasilja nad ženama", upozorava.

"Svakodnevno svjedočimo pričama žena koje su ili potplaćene za isti posao u odnosu na muškarca ili kako ih se maltretira i vrijeđa u privatnom i poslovnom životu po liniji različitog spola", kaže Klisović.

Dodaje da je motiv za Rezoluciju koju je na njegovu inicijativu predložio Klub gradskih zastupnika SDP-a za donošenje na sjednici Gradske skupštine 30. ožujka, obračun s takvim devijacijama u društvu.

Možemo prihvatili Rezoluciju

Kaže da je njihov koalicijski partner Možemo! Rezoluciju objeručke prihvatio jer je to politička agenda i vrijednosti koje i oni slijede, a vjeruje i svi drugi klubovi u Gradskoj skupštini.

Klisović vjeruje da će Rezolucija biti jednoglasno usvojena u Skupštini te da će svi zastupnici, kao i građani, svojim osobnim primjerom svakodnevno promicati jednakost žena i da kad god vide da su im prava ugrožena da će direktno stati u njihovu zaštitu na primjeren način. 

"Muškarci trebaju predvoditi borbu za zaštitu i promicanje prava žena jer su oni i doveli svojim ponašanjem do nejednakosti"

"Nije dovoljno usvajati samo zakone, strategije i akcijske planove za suzbijanje neravnopravnosti među spolovima, nije dovoljno zadovoljiti se samo legislativnim radom i izjavama u medijima, već svatko od nas u svakodnevnom životu treba pokazati svojim ponašanjem da će zaštititi rodnu jednakost i prava žena", rekao je.

To može značiti prekinuti svaku suradnju s poslovnim partnerom za kojeg je poznato da je nasilnik nad ženama, ili onim koji plaća ženu manje za isti posao od muškaraca.

"Također, znači stati na put "prijateljima" koji pričaju viceve na bazi stereotipa i predrasuda prema ženama. Tu nema ničega smiješnog! Samo bolna spoznaja kako je neravnopravnost među spolovima sveprisutna", ističe Klisović.

"Muškarci su ti koji trebaju predvoditi borbu za jednakost spolova i borbu za zaštitu i promicanje prava žena jer su oni i doveli svojim ponašanjem do nejednakosti i narušavanja temeljnih prava žena - kao što su pravo na integritet vlastitog tijela, na nediskriminaciju, na život - jer je femicid jako na žalost prisutan, ili npr. pravo na dostojanstvo ljudske osobe", poručuje Klisović.

Klisović predlaže da se opet dodjeljuje nagrada "Zagrepčanka godine"

Predlaže i da se nagrada "Zagrepčanka godine" ubuduće ponovno dodjeljuje, kao što se dodjeljivala do 2013., na Međunarodni dan žena, a ne na Dan grada Zagreba s ostalim nagradama grada. 

Kaže da Dan žena mora biti događaj gdje ćemo svi podvući crtu nakon godine dana i reći koliko smo daleko otišli u zaštiti prava žena ili koliko smo podbacili. 

"Grad obnavlja uspješno, vlada katastrofalno"

Klisović o obnovi Zagreba nakon potresa kaže da se gradska imovina učinkovito i djelotvorno obnavlja, a "potpuna katastrofa" je obnova privatne imovine Zagrepčanki i Zagrepčana za koju nije nadležan Grad, već vlada. Grad Zagreb, kaže, uspio je završiti obnovu nakon potresa ili je ona u odmakloj fazi za dobar dio zgrada u gradskom vlasništvu. 

Završena je obnova svih osnovnih škola, a obnova većine srednjih škola bit će završena ove godine. Oko 2000 učenika već se vratilo u matične škole. Preostalo je još 6 srednjih. Obnova prvog kata Arheološkog muzeja je završena, kao i obnova Gradskog kazališta Žar ptica, a završetak obnove gradskog kazališta Gavella očekuje se do ljeta.

Dobro napreduje obnova Hrvatskog prirodoslovnog muzeja koja bi trebala biti završena ove godine, a u tijeku je i obnova Muzeja za umjetnost i obrt. Etnografski muzej se također obnavlja, i očekuje se završetak obnove ove godine. U tijeku je i obnova Muzeja Prigorja, čiji završetak se očekuje do ljeta, do kad se očekuje i dovršetak obnove gradskog kazališta Komedija.

Završena je obnova Doma zdravlja Zagreb Istok, a radi se na obnovi Domova zdravlja Zagreb Zapad i Zagreb Centar  te bolnica Sveti Duh i Srebrnjak, Stomatološke poliklinike Zagreb, Psihijatrijske bolnice Vrapče, Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež u Kukuljevićevoj, te Specijalne bolnice za plućne bolesti Rockefellerova.

"Kada bi vlada slijedila Zagreb u brzini obnove onda bi građani već imali obnovljene kuće"

Što se tiče infrastrukturnih objekata, obnavljaju se mostovi, Sljemenska cesta, Aleja Matije Ljubeka na Jarunu i dr. Završeni su radovi na sanaciji od potresa NK Jarun i radovi izgradnje NK Prečko.

Izvršeni su radovi opremanja, rekonstrukcije i sanacije na nizu objekata domova za starije, nabrojio je Klisović. "Kada bi vlada slijedila Grad Zagreb u brzini obnove onda bi građani već imali obnovljene svoje kuće i stanove", ustvrdio je.

Promjena skupštinskog Poslovnika 

Na pitanje kako nakon gotovo dvije godine vlasti Možemo! i SDP-a u Zagrebu ocjenjuje suradnju s Možemo!, Klisović odgovara: "Konstruktivnom".

"Partneri se međusobno konzultiraju i rješavaju probleme građana", ističe, a najvećim uspjehom smatra konsolidaciju gradskih financija, jer se bez toga ne mogu pokrenuti ni razvojni projekti, niti se mogu kvalitetno i učinkovito rješavati aktualni problemi.  

Klisović najavljuje da će na sjednici Gradske skupštine, 30. ožujka, biti i prijedlog promjene skupštinskog Poslovnika, a glavni razlog njegove promjene je da rad Skupštine učine učinkovitijim, djelotvornijim, kvalitetnijim i fokusiranim na dnevni red, na odluke koje su bitne za građane.

"Skupština koja je zakazana u devet sati, a započne raspravljati dnevni red u 15 ili 16 sati, i koja se pretvara isključivo u političku pozornicu za promociju pojedinih zastupnika i nema previše smisla", kaže Klisović. 

Najavio svoju inicijativu o ozelenjavanju Zagreba

Za predstojeću skupštinsku sjednicu najavljuje i svoju inicijativu, prijedlog Kluba SDP-a, o ozelenjavanju Zagreba, sadnji drveća. Kaže da zagrebačka vlast želi što bržu energetsku i zelenu tranziciju Zagreba, a čime će se ispuniti i ciljevi iz Zelenog plana EU. Želimo klimatski neutralan Zagreb do 2050.

Kroz inicijativu "Stabla za život" SDP želi građanima omogućiti sponzoriranje sadnje stabla, čime bi se oni aktivno uključili u ozelenjavanje grada.  To će moći učiniti i tvrtke, ustanove, institucije, pa i gradovi prijatelji Zagreba u okviru protokolarnih posjeta.

Svi koji žele moći će se uključiti u ozelenjavanje Zagreba tako da Grad odredi lokacije, a gradska tvrtka Zrinjevac obavi sadnju drveća. 

Pročitajte više