KNJIŽEVNIK ANTONIO SKARMETA DOBIO UGLEDNU ŠPANJOLSKU NAGRADU

Čileanski pisac Antonio Skarmeta (63) dobio je ovih dana 52. nagradu Planeta, jednu od najznačajnijih književnih nagrada u Španjolskoj, za djelo "El baile de la victoria" (Ples pobjednika), roman o "ljubavi i prijateljstvu", kako kaže sam autor. L

"Riječ je o romanu o ljubavi i prijateljstvu u kojemu se dva muškarca i žena sučeljavaju sa svakojakim teškoćama želeći ostati vjerni svojim osjećajima", izjavio je pisac.

Nagrada koja se dodjeljuje u Barceloni, sjedištu nakladničke kuće Planeta, vrijedna je 601.000 eura.

Nagrada Planeta kruna je dugogodišnjeg književnog rada pisca rođenog u Čileu 1940. u obitelji hrvatskih doseljenika. Pošto je 70-ih bio profesor književnosti u Santiagu i u Washingtonu, nakon državnog udara kojim je nekoliko godina kasnije na vlast u Čileu došao general Pinochet, živio je u progonstvu u tadašnjoj DR Njemačkoj (1973.-1980.).

Film "Poštar", izmišljeno djelo o pjesniku Pablu Nerudi, temeljio se na njegovoj knjizi "Ardiente paciencia". Do prije godinu dana bio je čileanski veleposlanik u Berlinu, nakon čega se vratio književnosti.

Antonio Skarmeta dobio je 2001. francusku nagradu Medicis za stranu književnost, za knjigu "La boda del poeta", a u travnju mu je UNESCO dodijelio nagradu za dječju književnost za "La composicion", priču o životu jedne obitelji u doba Pinochetove diktature.

Planeta je, uz nagradu Cervantes, najuglednija nagrada za književnost na španjolskom jeziku.

(Hina) vrad bnš

Pročitajte više