Kod Kutine će graditi akumulacijsko jezero. U planovima je od 1965. godine

Foto: Ivan Celjak

Ugovor za izgradnju akumulacijskog jezera Polojac na području Grada Kutine potpisan je danas u Sisku, a vrijednost ugovorenih radova čiji su naručitelj Hrvatske vode iznosi 7.704.658 eura s PDV-om.

Završetak radova jamči se do kraja 2025. godine, a ugovor su, u nazočnosti sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka, potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i predstavnik izvođača Dino Zovak (JET-SET d.o.o. Vrbanja). Za izgradnju akumulacije Polojac ishođene su lokacijska i građevinska dozvola.

Riječ je o projektu koji je projektiran 1965. godine. Proteklih desetljeća taj je projekt nekoliko puta 'preprojektiran' i nanovo predstavljan.

Smisao izgradnje akumulacije Polojac je zaštita nizvodnog područja grada Kutine od poplava koje nastupaju u vrijeme većih i dugotrajnih oborina, oplemenjivanje malih voda nizvodno od brane tijekom sušnog razdoblja, za navodnjavanje poljoprivrednih površina te za sport i rekreaciju lokalnog stanovništva.

"Moći će se urediti razni sportski i rekreativni sadržaji"

Akumulacija Polojac zauzimat će 50 ha vodne površine te će moći akumulirati 7.7 milijuna m3 vode. „Na nasipu akumulacije i okolici moći će se urediti razni sportski i rekreativni sadržaji te se nadam da će Kutini ovaj prostor zvati Jezero Polojac na kojem će često boraviti“, rekao je Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda.

U projektu jezera je predviđena nasuta brana, temeljni ispust, preljev s brzotokom i slapištem, nizvodni kanal, pristupna i servisna cesta s platoima, cestovne zapreke i pozajmište materijala.

Lokacija umjetnog jezera Polojac je u prirodnoj udolini između naselja Šartovac i Mišinka u sjevernom području Grada Kutine. Kutina će tako za dvije godine dobiti umjetno jezero uz koje će Grad moći urediti dodatne sportsko-rekreativne sadržaje i koristiti ga u turističke svrhe.

Dodatna je vrijednost ovog projekta to što će u Kutinici biti moguće regulirati vodostaj i kontinuirano osigurati dovoljnu količinu vode za potreban biološki minimum pa će i šetnje uz Kutinicu biti ugodnije za građane.

Pročitajte više