ŠTRAJK U ŠKOLAMA

Kolike su zapravo plaće učitelja? Nastavnici, pošaljite nam svoje platne liste

Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell

OTKAKO je u tijeku štrajk učitelja, u javnosti se puno govori o njihovim plaćama. Ministarstvo znanosti i obrazovanja tvrdi da je prosječna plaća učitelja i nastavnika 7135 kuna neto, dok sami nastavnici tvrde da nemaju tako veliku plaću. Zato pozivamo sve učitelje i nastavnike da nam anonimno pošalju svoje platne liste s naznakom koliko imaju godina staža, rade li u osnovnoj ili srednjoj školi te imaju li puno radno vrijeme.

Platne liste (anonimne ili ćemo ih mi učiniti anonimnima) nam slobodno šaljite na desk@index.hr.

Naime, mediji su posljednjih dana objavili rezultate međunarodnog istraživanja Paylaba o prosječnim plaćama nastavnika, a informacije o plaćama u Hrvatskoj dobili su od portala MojaPlaća, koji je objavio informaciju da je prosječna plaća učitelja 5950 kuna, no ispostavilo se kako ta informacija nije točna jer je prikupljena online anketom koju popunjavaju posjetitelji portala MojaPlaća pa ti podaci nisu relevantni.

Ministarstvo: U prosječnu plaću nismo uračunali plaće ravnatelja

S druge strane, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja su nam rekli da je prosječna neto plaća svih nastavnika u svibnju 2019. godine iznosila 7135 kuna neto.

"Prosječna plaća 7135 kn neto se odnosi na sve učitelje i nastavnike (VSS, VŠS i SSS) za svibanj 2019. godine koji rade puno radno vrijeme. U navedeni iznos nisu uključene plaće ravnatelja, već samo plaće učitelja i nastavnika osnovnih i srednjih škola", stoji u odgovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja za Index.

Po brojnim Facebook grupama učitelji tvrde da im plaće nisu tako visoke kao što tvrdi resorno Ministarstvo, a kako bi javnost doznala kako se u stvarnosti kreću plaće učitelja, pozivamo još jednom sve učitelje i nastavnike da nam anonimno pošalju svoje platne liste s naznakom koliko imaju godina staža, rade li u osnovnoj ili srednjoj školi te imaju li puno radno vrijeme na desk@index.hr.

Pročitajte više