Kolinda idući tjedan odlazi na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o radu Haškog suda

Foto: Hina

PREDSJEDNICA će sljedeće srijede sudjelovati na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda posvećenoj radu Haškog suda, potvrdio je danas njezin ured.

Radi se o unaprijed sazvanoj sjednici Vijeća sigurnosti uoči zatvaranja UN-ova kaznenog suda za zločine na području bivše Jugoslavije do kraja 2017.


Na sjednici će biti predsjednik suda, glavni tužitelj i predsjednik mehanizma za međunarodne kaznene sudove koji nastavlja rad Haškog suda.

Sjednica tjedan dana nakon Praljkovog samoubojstva

Do sjednice dolazi tjedan dana nakon šokantnog samoubojstva Slobodana Praljka u sudnici ICTY-a koji ga je pravomoćno osudio na 20 godina zatvora za zločine nad muslimanima u BiH od 1993. do 1994., potvrdivši također prvostupanjske kazne još petorici BiH Hrvata.


Žalbeno vijeće Haškog suda je u srijedu, u okviru žalbene presude bosanskohercegovačkoj šestorici, utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i potvrdilo postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

Hrvatska nije bila agresor u Bosni i Hercegovini već je najviše učinila da ta zemlja opstane, rekla je jučer Grabar-Kitarović, naglasivši kako Haški sud nije ispunio svoju temeljnu svrhu - osigurao pravdu - i umjesto toga pretvorio se u političkog arbitra.

 

Pročitajte više