Kolinda izbore raspisuje tek 1. kolovoza?

Foto: Hina

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ rekla je nedavno kako je sklona da se prijevremeni parlamentarni izbori održe 11. rujna.  Pojavila se informacija da će odluku o raspisivanju donijeti odmah po raspuštanju Sabora 15. srpnja, ali će ona početi važiti kasnije, vjerojatno 1. kolovoza.

To znači da na taj dan kreću rokovi. Stranke imaju dva tjedna da predaju izborne liste. HDZ-u to odgovara jer će Plenković, bude li izabran na unutarstranačkim izborima 15. srpnja, imati nešto više vremena za pregovaranje o predizbornim koalicijama i mjestima na listama.

Na Pantovčaku uvjeravaju da to nije pozadina raspisivanja izbora s odgodom, već kažu da Kolinda ne želi da se predizborna kampanja poklopi s godišnjim odmorima, obljetnicom Oluje te sinjskom Alkom.

"I prije nego se znalo što će biti u HDZ-u, predsjednica je najavila da će kampanju odvojiti od sezone godišnjih odmora, koliko je god to moguće. Osim toga, kad ne bi bilo te odgode, službena kampanja bila bi dulja nego ikad", napominju u Uredu predsjednice.

Izborni rokovi

Kad bi Kolindina odluka stupila na snagu 1. kolovoza, rokovi bi krenuli odmah u ponoć 2. kolovoza. Od tog datuma stranke i nezavisne liste imaju točno 14 dana za predaju svojih lista DIP-u - prema Kolindinoj odluci imali bi vremena do 15. kolovoza u ponoć.

Po isteku tok roka, Državno izborno povjerenstvo u roku od 38 sati mora javno objaviti listu svih pravovaljano predloženih lista te kandidature za XII. izbornu jedinicu. Kad bi informacija o raspisivanju izbora 1. kolovoza bila točna (Ured predsjednice još je nije službeno potvrdio), rok bi bio do 17. kolovoza u ponoć.


Danom objave zbirnih lista izbornih jedinica te kandidatura u XII. izbornoj jedinici počinje izborna kampanja, koja završava 24 sata prije dana održavanja parlamentarnih izbora. To bi značilo da kampanja traje do 9. rujna u 24 sata. Izborna promidžba za glasanje u inozemstvu završava 8. rujna u ponoć. Zabrana izborne promidžbe za glasanje u inozemstvu traje od 9. rujna u 0:00 sati do 11. rujna u 19 sati.

Tada počinje izborna šutnja, koja traje od 10. rujna u ponoć do 11. rujna u 19 sati. Izborna povjerenstva izbornih jedinica za područje RH objavit će koja su biračka mjesta određena s naznakom koji će birači glasovati na pojedinim biračkim mjestima najkasnije 10 dana prije održavanja izbora, dakle 31. kolovoza do ponoći.

DIP će objaviti i biračka mjesta određena u inozemstvu najkasnije deset dana prije glasanja, odnosno 30. kolovza do ponoći.

Građani će glasati od sedam do 19 sati, dok će u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, trajati od 7 do 19 sati 10. i 11. rujna.

Pročitajte više