Andrej Plenković: "Želim da mi Milošević da detaljno izvješće o financiranju HDZ-a"

Andrej Plenković: "Želim da mi Milošević da detaljno izvješće o financiranju HDZ-a"

Foto: Hina

ANDREJ PLENKOVIĆ skupio je potrebne potpise za kandidaturu za novog šefa HDZ-a i u ovim trenucima ih treba predati u središnjici stranke. Nakon toga očekuje se obraćanje medijima.

Unutarstranački izbori održat će se 17. srpnja, a zasad je Andrej Plenković jedini kandidat. Tako će vjerojatno i ostati, iako treba naglasiti - rok za prijavu kandidature istječe danas u ponoć.

Plenković bi kao umjereniji političar desnog centra trebao pokrenuti zaokret HDZ-a.

Andrej Plenković je Središnjem izbornom povjerenstvu predao više od 35.000 potpisa potpore za njegovu kandidaturu najavivši da će svoj program javnosti predstaviti u petak.

Plenković je potpise predao u pratnji voditelja njegova izbornog stožera Damira Krstičevića, glasnogovornika Davora Ive Stiera i više volontera.

U izjavi novinarima nakon predaje potpisa naglasio je da su izbori za novog predsjednika stranke, koji će se održati 17. srpnja, bitni za jačanje legitimiteta novog predsjednika HDZ-a na unutarnjem planu, ali i "prema van" kako bi stranku mogao voditi u izvanredne parlamentarne izbore.

Najavio je i da će svoj program za vođenje stranke u središnjici HDZ-a predstaviti u petak, a do izbora za predsjednika obići će sve županije i predstaviti ga članovima stranke. Plenković na predsjedničke izbore ide pod sloganom "HDZ središnja snaga razvoja Hrvatske".

"U izbore idem angažirano, optimistično, pun energije, ideja i znanja da učinimo dobro Hrvatskoj i HDZ-u, najvećoj i najsnažnijoj političkoj stranci u zemlji", naglasio je Plenković. Ponovio je i da bi volio i da se još netko od članova HDZ-a kandidirao za predsjednika jer bi to, kako je kazao, bilo dobro za jačanje unutarstranačke demokracije i dijaloga. No, drži to odgovornošću svakog člana na što ne može utjecati.

Tražit ću političku odgovornost onih koji su donosili odluke oko pozajmice PPD-a


Plenković je, na upit je li dobio odgovore na svoj upit o pozajmici Prvog plinarskog društva HDZ-u, odgovorio da se u tom slučaju ne radi samo o tome je li ta pozajmica bila zakonita, već je stvar političkog odabira od koga se i zašto ona uzima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nije uobičajeno da članovi predsjedništva HDZ-a o tome nisu bili obavješteni. Ako je tome tako, tražit ću političku odgovornost onih koji su donosili takve odluke", poručio je. Pojasnio je da će političku odgovornost tražiti od onih koji su tada vodili stranku i donosili odluke a što će moći sagledati na temelju izvješća koje je zatražio od glavnog tajnika Domagoja Ivana Miloševića.

Plenković ističe da se HDZ mora financirati transparentno i u skladu sa Zakonom o financiranju političkih stranaka te svi u vodstvu stranke moraju znati na temelju čega se stranka financira.

Ne vidim potrebu za brzim mijenjanjem Statuta

Kandidat za predsjednika HDZ-a je, upitan o najavljenim izmjenama Statuta po kojem bi se smanjile ovlasti predsjednika, odgovorio da te izmjene nisu prioritet HDZ-a uoči izvanrednih parlamentarnih izbora te će o tome razgovarati nakon izbora.

"Ne vidim nikakve potrebe da se brzo mijenja Statut uoči parlamentarnih izbora", naglasio je.

Plenković je, upitan kakav mu je stav prema suradnji s HSP AS i Hrastom, odgovorio da će s tim strankama razgovarati kada bude imao legitimitet predsjednika stranke te će, zajedno s Predsjedništvom, donijeti odluke je li za stranku dobro da na iduće izvanredne parlamentarne izbore idu samostalno ili u različitim oblicima predizbornih koalicija.

"Tu odluku ću donijeti kada detaljno budem razgovarao sa svim partnerima", rekao je.

Naglasio je da će HDZ i dalje biti stranka desnog centra, narodnjačka stranka utemeljena na demokršćanstvu te državotvorna stranka koja će njegovati pomirbenu politiku prvog predsjednika HDZ-a i RH Franje Tuđmana.

Tijek konferencije:

Davor Tomšić • 1 min

11:29 Želim od Miloševića dobiti izvješće o financiranju HDZ-a, želim se informirati o stanju financija stranke. Bitno je da se ne radi samo o tome je li pozajmica bila zakonita, stvar je političkog odabira od koga se i zašto uzima.

Tražit ću političku odgovornost od onih koji su tada vodili stranku.

HDZ se mora financirati transparentno, u skladu sa zakonom i da svi oni koji su u vodstvu trebaju znati na temelju kojih izvora stranka funkcionira.

11:28 HDZ je državotvorna i okupljajuća stranka koja će njegovati pomirbenu politiku dr. Franje Tuđmana, rekao je Plenković.

11:27 Slogan je slogan mog programa koji ćemo predstaviti u petak, poruka je da je HDZ središnja snaga razvoja Hrvatske.

11:26 HDZ je u proteklih nekoliko godina imala i partnere u predizbornoj, ali i postizbornoj fazi. Sad sam koncentriran na HDZ. S drugim kolegama u Predsjedništvu ću razgovarati je li bolje da na izbore idemo samostalno ili u različitim oblicima koalicije.

11:23 Obići ćemo sve hrvatske županije, razgovarati sa članovima i predstaviti naš program. To se očekuje do 17. srpnja. Zahvalan sam svima koji su mi pomogli i nadma se da ćemo imati snage za nove izbore. Idem u njih vrlo angažirano i optimistično, jer želimo dobro Hrvatskoj i HDZ-u kao najvećoj stranci u zemlji.

Volio bih da se još netko kandidirao na ovim izborima, jer bi bilo dobro za raspravu i dijalog, međutim to je odgovornost svakog člana, na koju ja ne mogu utjecati, rekao je Plenković.

11: 08 Nakon procedure predaje potpisa, Plenković će se sada obratiti medijima.

11: 05 "Zadovoljstvo mi je što je ovdje voditelj mog stožera Damir Krstičević i niz mladih suradnika donijeti potpise koje smo skupili tijekom propisanog roka. Zahvaljujem svima koji su dali potpis, nadam se da će središnje izborno povjerenstvo utvrditi korektnost", rekao je Plenković.

Dostavili ste u pisanom roku kandidaturu sa određenim brojem potpisa, reklo je izborno povjerenstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara