Kolinda se pjevanjem Thompsona pretvorila u hrvatsku verziju Dodika i Dačića

“TOO kraljicee! Neka patee kome smeta!”, “Bravo predsjednice u inat banditima”, “Eto zašto ja volim svoju predsjednicu! I zašto ću joj, a još više njenoj stranci, davati glas dok sam živ! Ja i moja cijela obitelj!” To su neki od ekstatičnih komentara na društvenim mrežama i u komentarima članaka u kojima je objavljeno kako predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pjeva hit Marka Perkovića Thompsona "Lijepa li si". Kolindini fanovi su očito oduševljeni najnovijom eskapadom “kraljice Balkana”.

>> VIDEO Kolinda u Americi pjevala Thompsona

Na sreću, nisu svi u Hrvatskoj obožavatelji Kolinde Grabar-Kitarović, no oduševljenje njenih fanova zbog predsjedničinog turbofolk nastupa lijepo svjedoči o mentalitetu onih koji smatraju da predsjednica republike treba veselo pjevati pjesme izvođača kojeg vodeći europski mediji nazivaju “bardom mržnje”. 


No, ostavimo na trenutak po strani što je Kolinda pjevala i pozabavimo se time da je uopće pjevala, da se na pučkom i predizbornom okupljanju dohvatila mikrofona i izvela jednu pjesmu. Po tome hrvatska predsjednica ima srodnike u regiji, naročito kada je riječ o istaknutim političarima iz Srbije i Republike Srpske.


Dačić i Dodik su poznati po svojim pjevačkim nastupima

Općepoznato je da aktualni srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i aktualni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik također vole uzeti u mikrofon i zapjevati omiljene hitove. Dačić ima široki repertoar, koji uključuje sve od Miljacke Halida Bešlića do turskih hitova, dok se Dodik voli držati isključivo domaćeg narodnjačkog repertoara, kao što je pjesma “Ne može nam niko ništa” Mitra Mirića.

Uostalom, možemo se i zapitati je li Kolinda svoju ljubav prema mikrofonu otkrila na proslavi rođendana koju joj je svojedobno priredio (bivši?) frend Zdravko Mamić, svima poznat po tome da se voli odvaliti uz narodnjake. Na sreću, Kolinda nije u domoljubnoj ekstazi poderala odjeću u kojoj je bila na dijasporaškom okupljanju.

Kolinda se tako svojom izvedbom Thompsonovog hita svrstala uz rame političara kao što su Dačić i Dodik, dakle nacionalističkih populista koji igraju na najniže strasti glasača i nemaju poštovanja prema funkcijama koje obnašaju. Razlika je tek u etničkom predznaku, sve ostalo je suštinski isto. 

Razotkrivanje mentaliteta dijela hrvatske dijaspore i Kolindinog glasačkog tijela

Uz to, Kolinda je Thompsonov hit, omiljenu pjesmu Hrvata katolika, otpjevala u SAD-u, kao počasna gošća dijasporaškog udruženja koje očito njeguje cajkaško domoljublje kakvo je karakteristično za dosege HDZ-ova glasačkog tijela. 

Nešto što se zove Nacionalna federacija američkih Hrvata (NFCA) Kolindu je dočekalo s velikim natpisom na kojem neironično piše “Dobro nam došla predsjednice”. 

U postratnom hitu bosanskohercegovačke kinematografije “Gori vatra” režisera Pjera Žalice sličan je natpis bio prominentan u fiktivnoj priči o posjetu američkog predsjednika malom bosanskom gradiću. “Gori vatra” je ironizirala takav provincijski doček, no ono što je u specifičnom bosanskom humoru bilo farsično u realnosti hrvatske dijaspore u SAD-u koja je ugostila Kolindu postavljeno je potpuno ozbiljno, čime je još smješnije.

“Spasi nas, bože, hrvatske kulture…”

Uz video koji prikazuje kako Kolinda pjeva Perkovićevu pjesmu stoji i tekst na engleskom jeziku u kojem piše: “This is Croatian culture!” Osoba koja je objavila na svom profilu na Facebooku taj snimak pritom to očito misli ozbiljno. Za njega jest vrhunac hrvatske kulture kad predsjednica Republike uzme mikrofon i raspali neku pjesmu poput Dačića ili Dodika, a sudeći po ekstazi Kolindinih fanova i za njih je cajkaški nastup predsjednice apoteoza “hrvatske kulture”.

O tome se može raspravljati (zna se što bi rekao Miroslav Krleža, koji je glasovito zavapio da ga bog spasi od “hrvatske kulture i srpskog junaštva”), no neprijeporno je da se Kolinda svojim cajkaškim performansom svrstala u društvo Dačića i Dodika, te da je baš to razgalilo njeno glasačko tijelo.

Pročitajte više