Komentar Drage Pilsela: Poruka iz Čilea

ČILEANSKI je Vrhovni sud odbio prošli utorak žalbu skupine odvjetnika koji su zatražili obustavljanje procesa protiv bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinocheta, optuženog za niz ubojstava i teško kršenje ljudskih prava tijekom njegove strahovlade. Budući je ova sudska odluka konačna, Pinocheta čeka suđenje, a od srijede se nalazi u kućnom pritvoru.

Istražni sudac Juan Guzman je odredio Pinochetovo uhićenje još 13. prosinca 2004, ali je generalova obrana ustvrdila da mu se ne može suditi zbog senilnosti. Međutim Žalbeni je sud 20. prosinca jednoglasno odlučio u korist istražnog suca Guzmana tvrdeći da je ostarjeli general (89) tjelesno i psihički sposoban podnijeti suđenje. Uslijedila je žalba Vrhovnom sudu koja je potvrdila obje ranije presude.

Čileanski je diktator već jednom bio blizu suđenja. Godine 2001. isti ga je istražni sudac optužio za sudjelovanje u 75 ubojstava tzv. karavane smrti. Sudac je naredio generalov kućni pritvor ali ga je viši sud oslobodio obustavivši proces zbog zdravstvenih razloga. To se isto dogodilo ranije kada je na temelju zahtjeva španjolskog suca Baltazara Garzona general uhićen dok se liječio u Londonu gdje je proveo 17 mjeseci pritvora dok nije pušten na slobodu.

Iako organizacije za ljudska prava godinama tvrde da je Pinochet odgovoran za likvidaciji tri tisuće političkih oporbenjaka njegove diktature kao i za svirepo mučenje 28.000 osoba koji je njegov režim sumnjičio za ljevičarenje, bivšem će se diktatoru suditi samo za devet otmica (tijela nikad nisu pronađena) te za jedno ubojstvo. Svejedno, rodbina ubijenih, nestalih i mučenih smatra da je odluka Vrhovnog suda 'povijesna' i da će pravda biti zadovoljena bude li osuđen.

Zločini zbog kojih će se konačno suditi Pinochetu počinjeni su u okviru operacije kondor kako je nazvan zajednički pothvat nekoliko južnoameričkih vojnih diktatura koje su željele eliminirati političku oporbu sedamdesetih i osamdesetih godina.
 
Koncem 1989. demokracija se vratila u Čile. Diktator je odlučio podvrgnut svoju popularnost referendumskom ispitivanju. Narod je odlučio da ode i on je organizirao slobodne izbore. Petnaest godina nakon silaska s vlasti, Pinocheta čeka moguća osuda i kazna doživotnog zatvora.

To je važna poruka za sve zločince iz naših krajeva, to jest, s područja bivše Jugoslavije, kao i za sve one koje policija traži kako bi se pojavili pred sudom, uključivši generala Ratka Mladića, Radovana Karadžića i generala Antu Gotovina. Zločini ne zastarijevaju, a pravda, iako često spora, ipak najčešće stiže.

Drago Pilsel

Pročitajte više