Komentar Jovana Dragišića: Jeftina iranska propaganda

KAD SU za vrijeme komunističkih diktatura "izaslanstva naroda" išla u posjetu zatvoreničkim kampovima (kao npr., Goli otok...), onda su voditelji tih zatvora natjerali zatvorenike da maksimalno očiste svoje ćelije ili krevete, podučili ih da ne trebaju reći ništa loše o uvjetima života, obukli ih, nahranili, ošišali, okupali i dali im da malo razgovaraju s priznatim društvenim elementima o tome kako su ti zatvori remek djelo komunističke humanosti i socijalnog podučavanja. Slično su Nijemci radili s Crvenim križem za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ostaje nam da se zapitamo zašto Iranci misle da će itko ozbiljno shvatiti kad oni rade to isto?

Oni već danima paradiraju britanske zarobljenike po kamerama, pokazuju ih kako mirno sjede i jedu obilate količine hrane, kako se ispričavaju zbog upadanja u iranske teritorijalne vode, kako izjavljuju da se prema njima ponaša tako dobro, nježno i blago da bi čovjek pomislio da se ne nalaze u zarobljeništvu nego u odmaralištu, ukratko rečeno, sve je divno, krasno i staloženo.

Ovo je neke tri stepenice ispod Pallywooda, islamističke propagandne mašinerije koja iz dana u dan montira, lažira i fingira činjenice, pokazujući kako Izraelci teroriziraju palestinsku djecu, ovo je nekoliko razina ispod sjevernokorejske propagande o Velikom vođi.

No, najgore od svega je što će im to očigledno proći. Da, oni su oteli britanske vojnike koji su bili u iračkim vodama, da, oni njih bezrazložno drže zarobljenima da bi pokazali kako se neće dati zastrašiti imperijalističkim zapadom, ali to nema veze, jer izgubiti ne mogu.

Budući da ih dosad nitko nije napao zbog neprestanog odbijanja da prekinu nuklearni program, znaju da ih nitko neće napasti zbog maltretiranja 15 mornara. Cijela stvar će trajati još neko vrijeme, a nakon toga će u sjećanju ostati britanski mornari koji govore o humanom postupanju i koji se ispričavaju zbog agresije.

Tako da će nakon nekoliko mjeseci proteroristički orijentirani "elementi" na zapadu, kao i svi  teroristički elementi na Bliskom istoku, pričati o humanom tretiranju britanskih mornara, istodobno sipajući drvlje i kamenje na SAD zbog Guantanama i tajnih CIA-inih zatvora, a sama činjenica da su Iranci opet krenuli provocirati bit će zaboravljena. Ipak oni imaju pravo braniti svoje teritorijalne vode, zar ne?

Nije problem što Iranci pobjeđuju propagandom. Problem je što pobjeđuju izrazito jeftinom i izrazito lošom propagandom.   

Jovan Dragišić

>>Ostale komentare Indexovog novinara Jovana Dragišića možete pročitati na njegovom službenom blogu jovandragisic.bloger.hr

Pročitajte više