Komentar Jovana Dragišića: Pobjeda slobode medija

MALO više od godinu dana nakon objavljivanja Muhamedovih karikatura i "spontanih" prosvjeda diljem muslimanskih zajednica u kojima su u roku nekoliko sati ti isti muslimani "spontano" bili opskrbljeni transparentima 3x3m (koji se, kako znamo, mogu isprintati na svakom prosječnom sirijskom računalu), i nakon pravosudne halabuke koja se podigla, sloboda govora i sloboda medija danas je konačno izvojevala svoju konačnu pobjedu.

Philippe Val, urednik satiričkog francuskog tjednika Charlie Hebdo, kojeg su zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda tužile dvije utjecajne francuske muslimanske udruge - "The Grand Mosque of Paris" i "Zajednica islamskih organizacija Francuske", danas je oslobođen optužbi u Francuskoj.

Flemming Rose, urednik Jyllands Postena, danskog lista koji je prvi objavio karikature, prošli je tjedan primio nagradu za "odlučnost i hrabrost" zbog objavljivanja spornih karikatura.

Time se zatvara krug kojim se konačno potvrđuje da stvaranje masovne histerije oko vrijeđanja nečijih "vjerskih osjećaja" (što god "vjerski osjećaji" bili) više neće prolaziti na mjestima gdje se povelja ljudskih prava cijeni više od srednjevjekovnog tabua.

U kako li se samo tužnom položaju sada nalazi Hrvatska. Hrvatska u kojoj je, dok su listovi diljem Europe iz solidarnosti s profesijom objavljivali Muhamedove slike, da pokažu kako nasilje neće natjerati strah u kosti političkom izražavanju, Hrvatsko novinarsko društvo ukorilo Ivu Pukanića, zbog toga što je u Nacionalu učinio isto.

Dok su se diljem Europe urednici novina svih političkih orijentacija izlagali tužbama i otkazima da bi pokazali da pravo glasa znači više od paljenja zastava i prijetnji bombaškim napadima, i dok su čelnici europskih vlada ustrajali na tome da se neće petljati u određivanje kazni tim urednicima, hrvatska vlada je upozorila da ne treba dizati prašinu.

Danas je nakon čitanja presude na Valovom suđenju sudnicom odjeknuo pljesak. U tom pljesku mogu uživati urednici France Soira, Le Munda, novina Die Welt ili La Stampa, ali u njemu uživati ne mogu oni koji su odlučili kritizirati novinare zbog provociranja svekolike klerikalno osjetljive javnosti. No, njima ionako nije do uživanja. Jer, sloboda govora nije baš svugdje visoko cijenjena vrijednost.

Jovan Dragišić

>>Ostale komentare Indexovog novinara Jovana Dragišića možete pročitati na njegovom službenom blogu jovandragisic.bloger.hr

Pročitajte više