Komisija u srijedu daje ocjenu o provedbi tursko-europskog sporazuma o migracijama

Foto: FAH

SLJEDEĆI tjedan Europska komisija će objaviti ocjenu o provedbi sporazuma EU-Turska o migracijama, a u Luxembourgu se sastaju ministri financija zemalja članica.

Komisija će u srijedu nakon svog redovitog tjednog sastanka objaviti ocjenu o provedbi sporazuma EU-Turska, kojim je EU ponudila Ankari niz ustupaka u zamjenu za zadržavanje sirijskih izbjeglica na njezinu tlu.

Ministri 19 članica eurozone sastaju se u četvrtak u Luxembourgu, a u petak im se pridružuju kolege iz ostalih zemalja članica.

Očekuje se da će ministri postići suglasnost o nacrtu direktive o izbjegavanju plaćanja poreza, kojom bi se nastojao riješiti problem s velikim multinacionalnim tvrtkama koje koriste propuste u zakonodavstvu kako bi platile što manje poreze.

Sljedeći tjedan referendum o Brexitu

U četvrtak i petak u Luxembourgu se održava sastanak Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i zaštitu potrošača.  U četvrtak, prvi dan sastanka, okupit će se ministri zaduženi za zapošljavanje i socijalna pitanja, a  u petak ministri zdravlja.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u ponedjeljak će primiti predsjednika Europske središnje banke Marija Draghija te bivšeg britanskog premijera Gordona Browna, koji vodi kampanju za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji.

Sljedeći tjedan mogao bi biti i posljednji tjedan u kojem EU broji 28 članica, jer se tjedan poslije održava referendum u Velikoj Britaniji o ostanku ili odlasku iz EU-a.

Eventualna odluka birača na referendumu 23. lipnja o napuštanju EU-a ne bi odmah okončala 43-godišnje članstvo Velike Britanije u EU jer bi se vjerojatno godinama o tome vodili pregovori, ali bi to mogao biti politički i ekonomski šok globalnih razmjera.

Juncker će u četvrtak otputovati na poslovni forum u Sankt Petersburg, gdje će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Pročitajte više