Kompas o svojoj ponudi: Nudili smo veće ulaganje kroz kraći rok u Sunčani Hvar

SLOVENSKI Kompas ocjenjuje neuobičajenim i neprihvatljivim da je samo jednom investitoru omogućen dodatni razgovor te mijenjanje i poboljšanje već prihvaćene ponude, ističući da time ponuditelji za kupnju Sunčanog Hvara "nisu stavljeni u ravnopravan položaj".

Predsjednik Uprave slovenske turističke tvrtke Kompas, Janez Pergar, reagirao je danas priopćenjem zbog, kako kaže, netočnih podataka o Kompasu, neprimjerenoj usporedbi bilanci s Termama Čatež te pogrešnih podataka o ponudi koju je Kompas podnio za kupnju Sunčanog Hvara.

Pergar među ostalim navodi da će Kompas prihvatiti svaku odluku UO HFP-a i hrvatske Vlade, ´neovisno o tome što su prve ocjene u ozbiljnim poslovnim krugovima bile takve da je naša ponuda, uzevši u obzir sve elemente takva da osigurava, osim nemale ponuđene cijene za dionice, veće ulaganje kroz dokapitalizaciju nego ga je ponudila konkurencija, ulaganje u kraćem roku, veće ulaganje u razvoj kroz idućih pet godina nego ga je ponudila konkurencija, dodatno zapošljavanje koje ne nudi konkurencija, kao i aktivno sudjelovanje zaposlenih u dioničkoj strukturi Sunčanog Hvara´.

Neovisno o tome što su, kako kaže, bili iznenađeni rezultatima analize HFP-a o ponudama te činjenici da je preporuka HFP-a donesena ´samo dva radna dana nakon što su ponude predane´, čelni čovjek Kompasa kaže da se nisu ni mogli žaliti jer su za sve odluke saznali iz medija i nikada nisu zaprimili nikakvu službenu odluku.

Kompas je i ranije, kaže, izjavljivao kako je HFP trebao s oba ulagatelja obaviti i dodatne razgovore, ne žuriti s donošenjem odluke te omogućiti objema stranama da javno prezentiraju svoje ponude kako bi se mogli valorizirati svi elementi. U Kompasu su očekivali da bi u tom postupku trebali sudjelovati i predstavnici lokalne zajednice i zaposlenici tvrtke.

Pergar još jednom navodi elemente ponude Kompasa, koji je za 62,3 posto dionica Sunčanog Hvara ponudio 74,01 milijun kuna (Terme Čatež 74,5 milijuna kuna), a ulaganja u idućih pet godina u visini 469,5 milijuna kuna (Terme 335 milijuna kuna), od čega se 93,7 milijuna kuna odnosilo na izdavanje novih dionica - dokapitalizaciju. Obvezali su se (kao i Terme) zadržati sve zaposlene, 361 djelatnika, pri čemu nude i novo zapošljavanje 135 djelatnika kroz tri godine.

Sastavni dio Kompasove ponude, navodi se u priopćenju, je i sudjelovanje zaposlenika u dioničkoj strukturi Sunčanog Hvara - ESOP program (što nude i Terme), kao i omogućavanje zaposlenicima da steknu dionice Kompasa, u kojem, kako kažu, 15 posto vlasništva već imaju upravo Hrvati.

Iznos ulaganja Kompasa u cijelosti je osiguran neopozivom izjavom kvalitetne banke. Prilikom otvaranja i čitanja obiju ponuda, 27. studenoga, rečeno je i da u ponudi stoji da će ´A banka iz Ljubljane u roku sedam dana od zaprimanja obavijesti HFP-a da je prihvaćena njihova ponuda izdati jamstvo na ugovoreni iznos´.

U ponudi Kompasa, nastavlja Pergar, stoji da će hotele koji posluju cijelu godinu podići na razinu 4 i 5 zvjezdica, a ostale na najmanje 3+ zvjezdice; sudjelovanje hrvatskih pravnih osoba kao partnera i kao investitora u Sunčani Hvar, uključujući i lokalne tvrtke te sudjelovanje hrvatskih dobavljača i izvođača u investicijama.

Pergar promašenom smatra i tezu koja se pojavila, po kojoj bi Kompas na Hvar dovodio isključivo Slovence, jer oni u strukturi gostiju koje dovode u Hrvatsku čine tek 20 posto, a na prvom su mjestu njemački državljani te engleski, talijanski i austrijski. Od 800.000 njihovih putnika lani, 200.000 ih je putovalo u Hrvatsku.

Navode i da im je nekonsolidirani prihod od prodaje u prošloj godini iznosio 140 milijuna eura, čista dobit 774 tisuće eura te da im je vrijednost kapitala 3,87 milijuna eura.

Objavom ovog priopćenja, naglašava Janez Pergar, za Kompas je svaka rasprava u pogledu Sunčanog Hvara - okončana.

Pročitajte više